Kansanedustaja Mika Niikon (ps) on annettava selvitys Kiina-yhteyksistään johtamalleen ulkoasiainvaliokunnalle, vaatii kokoomuksen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Niikko on Suomen Kuvalehden artikkelin mukaan salannut osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä. Niikko oli Suomeen perustetun kiinalaistaustaisen yhtiön perustajaosakas hetkellisesti, mutta ei ole ilmoittanut asiasta sidonnaisuusilmoituksessaan.

”Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta odotetaan nuhteettomuutta ja avoimuutta sidonnaisuuksissaan. Ulkoasiainvaliokunta käsittelee erittäin luottamuksellisia kansalliseen turvallisuuteen ja ulkosuhteisiin liittyviä asioita. Paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia ja edellyttävät puheenjohtajalta kattavaa selvitystä asiaan”, kokoomuksen Virolainen toteaa.

”Valiokunnan on saatava pikaisesti Niikolta selvitys asiaan. Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti.”

LUE LISÄÄ:

Kansanedustajien on eduskunnan työjärjestyksen perusteella annettava eduskunnalle selvitys sidonnaisuuksistaan. Virolaisen mukaan ilmoitusvelvollisuus koskee niitä edustajantoimeen kuulumattomia tehtäviä, elinkeinotoimintaa, omistuksia yrityksissä sekä muuta merkittävää varallisuutta, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa edustajana.

SK:n mukaan Niikko vetoaa ohjeeseen, jonka mukaan vain yli 20 prosentin omistus yhtiössä täytyy ilmoittaa sidonnaisuutena. Hänen omistuksensa oli 20 prosenttia ja omistus kesti Niikon mukaan vain kuukausia.

LUE MYÖS: