Hallituspuolue rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ottaa osaa keskusteluun, joka on virinnyt leikkauksista kulttuurin ja taiteen rahoitukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi tiistaina tarkemmin, miten hallituksen sopima leikkaus kohdentuu. Tämän jälkeen kulttuurileikkauksen perumista on vaadittu niin pääministeripuolue sdp:stä, vihreistä kuin vasemmistoliitosta, joka avasi keskustelun aiheesta jo viime viikolla.

Pääministerin vaatimus perua leikkaus, josta hallitus on jo sopinut, herättää kuohuntaa. Kulttuurirahoista on syntynyt muutakin kohua, kun musiikkialan vaikuttajat hiiltyivät Kesärannassa järjestetystä tilaisuudesta, joka osui leikkausinfon alle. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) kertoi Iltalehdelle pääministeri Sanna Marinin (sd) yrittäneen taivutella häntä perumaan infon.

Marin on jo luvannut, että viisikko tarkastelee asiaa uudelleen syksyn budjettiprosessissa. Viisikolla tarkoitetaan hallituspuolueiden puheenjohtajia.

Ryhmäpuheenjohtaja Adlercreutz huomauttaa, ettei kulttuurirahojen leikkaus voinut tulla yllätyksenä, sillä hallitus on siitä yhdessä sopinut.

”Koko hallitus hyväksyi nämä. Asia tietenkin konkretisoituu kun kohdennukset selviävät. Tästä tullaan vielä keskustelemaan”, hän tviittaa.

”Se, että Veikkaus-varojen pienennys vain korvataan osittain, näkyy leikkauksina. Sen ei pitäisi olla yllätys. Kohdistus on toki asia erikseen, ja siitä on perusteltua käydä keskustelua.”

Adlercreutz huomauttaa, että vuoden 2023 budjetti on vielä haastavampi kuin nyt puheena oleva ensi vuoden budjetti puhumattakaan julkisen talouden tasapainottamisesta.

”Hyvä, jos kohdennuksia voidaan harkita uudelleen. Mutta koska menokehys on sovittu, niin vaikea nähdä, etteikö se tarkoittaisi leikkausta jostain muualta.”

Kytkös Veikkaus-varojen ja rahoituksen välillä on Adlercreutzin mukaan ”ongelman juuri” ja hän uskoo, että se puretaan.