Korkojen ja muiden kulujen nousu sekä runsas vuokra-asuntotarjonta ovat muuttaneet asuntosijoittajien toimintaympäristöä viime aikoina. Tämän viikon Markkinaraati-ohjelmassa pohditaankin, kuinka asuntosijoittaja selviää muuttuneilla markkinoilla.

”Kysyimme viime vuonna jäseniltämme, kuinka moni on 12 kuukauden aikana korottanut vuokraa. Kolme neljäsosaa ei ollut korottanut lainkaan, ja lopuistakin suurin osa oli korottanut vähemmän kuin mitä sopimus sallii”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes sanoo Markkinaraati-ohjelmassa.

Vuokralaisen löytäminen ei ole yhtä helppoa kuin vielä joitain vuosia sitten. Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kertoo, että Vuokraturvassa joudutaan tekemään nyt enemmän työtä per kohde.

”Vuokralaiset shoppailevat. Joskus on pitkällekin sovittu asioista, mutta sitten tulee vielä vihreämpää asuntoa aidan toisella puolella ja hypätäänkin sinne.”

Hän kuitenkin jatkaa, että tietynlaisista asunnoista on silti jopa pulaa.

”Jos nyt vaikka Arabianrannasta Helsingistä tulee tarjolle perheasunto, se menee välittömästi.”

Inflaation painaessa kuluttajien ostovoimaa myös vanhoille edullisille vuokra-asunnoille on Metsolan mukaan tällä hetkellä melko paljon kysyntää.

”Yllättäen ehkä se paras yhtälö voikin olla siis vuokranantajalla, jolla on hyväkuntoinen lähiöasunto raideliikenteen varrella. Sellaisen arvo voi olla sen verran matala, että siitä saa prosentuaalisesti aika kivan vuokratuoton”, Metsola sanoo.

Hän lisää, että eduksi on, jos energiaratkaisu on vielä sellainen, joka pitää vastikkeet kurissa.

Markkinaraadin asiantuntijoiden mukaan vuokranantajilta vaaditaan nyt enemmän kuin silloin, kun vuokra-asuntonäytön jono kiemurteli ulos asti. Ohjelmassa kuullaan myös vinkkejä, kuinka vuokranantaja voisi parantaa asemiaan muuttuneessa markkinatilanteessa.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.