Hallitusneuvotteluissa on saatu valmiiksi paperit maahanmuuttopolitiikasta ja energia- ja ilmastopolitiikasta, hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok) tiedotti perjantai-iltana Säätytalolta. Viime päivinä neuvottelut ovat keskittyneet näihin kahteen asiakokonaisuuteen.

RKP pitää lauantaina aamulla eduskuntaryhmäkokouksen, jossa arvioidaan, hyväksyykö puolue pohjaesitykset, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi.

"RKP ei ole vielä hyväksynyt kumpaakaan."

Henrikssonin mukaan RKP olisi mieluusti jatkanut perjantaina neuvotteluja maahanmuuttopaperiin liittyen, mutta "siihen ei ollut mahdollisuutta".

Hallitusneuvottelut muiden kysymysten osalta jatkuvat huomenna "normaalissa kokoonpanossa", Orpo totesi.

"Jos [RKP:n] ryhmäkokous aiheuttaa joitain muutoksia, se on toinen kysymys."

Niin Petteri Orpo kuin Riikka Purra esittivät tiedotustilaisuudessa toiveensa, että RKP hyväksyy paperit lauantaina. Hallitusneuvottelut tällä kokoonpanolla eivät voi muuten jatkua.

Erityisen vaikeaa hallitusneuvotteluissa on ollut sovittaa linjauksia työperäisestä maahanmuutosta. Hankausta on ollut etenkin perussuomalaisten ja RKP:n kantojen välillä.

Iltalehden tietojen mukaan neuvotteluissa on syntynyt aiheesta yksityiskohtainen esitys. Pohjaesityksessä työperäisen oleskeluluvan tuloraja olisi 1600 euroa kuukaudessa. Esityksen on luonnehdittu muuttavan työperäisen maahanmuuton politiikkaa merkittävästi.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallitusneuvottelut ovat kestäneet 25 päivää. Orpon tavoitteena on saada hallitusohjelma valmiiksi viimeistään juhannuksena.