Suomessa on syytä olla huolissaan niin kauan kuin Ruotsi ei ole puolustusliitto Naton jäsen, kirjoittaa sotatieteiden tohtori, kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja kokoomuksen kansanedustaja Jarno Limnéll Uuden Suomen Puheenvuoron blogissaan.

”Turkin ja Unkarin venkoilun on aika loppua”, hän vaatii.

”Ilman Ruotsia Suomen selustaan jää huomattava aukko. Siksi Turkin ja Unkarin vitkastelulla on niiden sisäpoliittista valtataistelua suurempi merkitys.”

Limnéllin mukaan Turkki on osoittanut olevansa valmis käymään kauppaa muiden maiden turvallisuudella.

”Turkki ei ole yksiselitteisesti länsimaa, eivätkä sen sidonnaisuudet ole samanlaiset kuin muilla Naton jäsenillä.”

Turkki on mukana esimerkiksi Shanghain yhteistyöjärjestössä, johon kuuluvat muun muassa Venäjä ja Kiina. Yhteistyöjärjestö on perustettu virallisen määritelmän mukaan vastustamaan terrorismia, separatismia ja ekstremismiä, Limnéll huomauttaa.

”Jokainen voi päätellä mitä se tarkoittaa, kun perustajajäsenet ovat sellaisia demokratiakäsityksestään kuuluisia maita kuin Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan.”

”Jos Turkki haluaa jatkossa olla luotettava ja varteenotettava kumppani kansainvälisissä neuvotteluissa, sen olisi viimein aika osoittaa, kumartaako se itään vai länteen.”

Limnéllin mukaan Unkarilla on Turkkiakin vähemmän pelimerkkejä.

”Sen kortit on katsottu, eikä niissä ole paljoa nähtävää. Unkari toimii omien etujensa vastaisesti sekä Natossa että Euroopan unionissa.”

LUE SEURAAVAKSI: