Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon maahanmuuttoon liittyvä tviitti suututtaa.

Halla-ahon rasistiseksi moitittu tviitti on osa turvapaikanhakijoista ja työperäisestä maahanmuutosta käytävää keskustelua. Se sai alkunsa, kun sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen kertoi Twitterissä perjantai-iltana keskustelutilaisuudesta, jossa käsitellään työperusteisen oleskeluluvan saamisen sujuvoittamista niiden turvapaikanhakijoiden kohdalla, jotka ovat työllistyneet ja saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

”Eduskunta on täynnä ihmisiä, jotka paneutuvat työhönsä. Jotka oikeasti yrittävät vääntää pykäliä ja maailmaa parempaan asentoon. Joille kaikki ei ole vain peliä, vaan jopa kutsumusta. Välillä kuitenkin törmään tällaiseen. Tuntuu kuin se vetäisi maton kaiken alta”, rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi.

Suomen Uutisten päätoimittaja, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Matias Turkkila (ps) vastaa Adlercreutzille viittaamalla rkp:n entisen maahanmuuttoministerin Astrid Thorsin toimintaan.

”Astrid Thors rakensi aikanaan kategorian "Humanitaarinen suojelu". Sillä myönnettiin turvapaikka ihmisille, jotka eivät täyttäneet turvapaikkaedellytyksiä. Nyt tehdään sama mekanismi vielä laajemmassa muodossa. Tämä on päätöntä. Päätöksen moittiminen ei ole päätöntä.”

Adlercreutzin mukaan Halla-ahon tviitti johtaisi muissa Pohjoismaissa vähintään julkiseen anteeksipyyntöön, ehkä jopa eroon.

”Asiaa voi arvostella ilman, että turvautuu rasismiin viittaavaan ilmaisutapaan. Voi puhua ongelmasta tekemättä ongelman kohteena olevista ihmisistä alempiarvoisia, naurunalaisia. Väitän, että muissa Pohjoismaissa tällainen johtaisi pj:n eroon tai julkiseen anteeksipyyntöön.”

Halla-ahon tviittiin on tarttunut myös Teknologiateollisuuden viestintäpäällikkö Marjo Ollikainen.

”Hallitus valmistelee parhaillaan mm. keinoja, joilla saadaan vientiyritykset selviämään tilausten romahtamisen aiheuttaman koronakriisin ja uhkaavan työttömyysaallon yli. Samaan aikaan oppositiossa, Suomen 2. suurimmassa puolueessa...”

Matias Turkkilan mukaan Halla-ahon tviitti ei naura turvapaikanhakijoille.

”Jussin minitarinallistus näyttäisi hivenen pokkaavan edesmenneen pilapiirtäjä Kari Suomalaisen tyylin suuntaan. Teksti ei naura turvapaikanhakijoille. Teksti nauraa suomalaisten idiotismille.”

Lue seuraavaksi: