Sotatieteiden tohtori, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll pitää mahdollisena, että Suomen rajalle voisi syntyä samanlainen tilanne kuin juuri nyt on Kreikan ja Turkin rajalla.

”Jos Suomeen kohdistuisi samanlainen paine rajan takaa kuin nyt Kreikassa, mitä itse odottaisimme muilta EU-mailta, ja miten toimisimme kansalaistemme turvallisuuden takaamiseksi? Skenaario toisella EU:n ulkorajalla (Suomessa) on täysin mahdollinen”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Lue seuraavaksi:

Limnéllin mukaan mittakaava saattaisi Suomen osalta olla merkittävästi suurempi.

”Mittakaava Suomen osalta saattaisi olla vielä merkittävästi suurempi. Montaa poliittista linjaa ei meillä siinä tilanteessa voisi olla. Skenaario kannattaa myös poliittisesti etukäteen avata”, hän sanoo.

Suomessa käydään parhaillaan kiivasta keskustelua Kreikan ja Turkin tilanteesta. Kreikka ilmoitti viikolla, ettei se ota turvapaikkahakemuksia vastaan ainakaan kuukauteen. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on linjannut, että Suomi ei tue Kreikkaa asiassa. EU on kuitenkin antanut rajan sulkemiselle tukensa ja myös Suomen presidentti Sauli Niinistö on linjannut, että Suomi tukee tätä Kreikan ratkaisua eli ”sitä, että Kreikka sulki rajansa, jos asia suoraan sanotaan”.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä muistutti lauantaina, että Suomi sulki itärajan osittain, kun vuosien 2015 ja 206 vaihteessa Venäjän vastaisen rajan yli tuli maahan lyhyen ajan sisällä yhteensä jopa 1700 pakolaista.

Lue lisää: