Pääministerin tehtävän keskustan epäluottamuksen vuoksi jättänyt sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne voi toimia hallitustunnustelijana tai jopa uuden hallituksen ministerinä. Näin linjasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa.

”Se on ok”, Kurvinen sanoi Rinteen mahdollisesta hallitustunnustelijan roolista, johon muun muassa Sanna Marin (sd) on viitannut.

”Oleellista on, että meille tulee uusi pääministeri.”

Koska Rinne on yhä sdp:n puheenjohtaja, hän johtaa myös sdp:n niin sanottua hallitusneuvottelutoimikuntaa ja siten sdp:n hallitusneuvotteluita. Hallitustunnustelijana hän voisi muun muassa Sanna Marinin mukaan toimia siihen asti, kunnes sdp on nimennyt uuden pääministeriehdokkaan. LUE MYÖS:

Myöskään kysyttäessä Rinteestä ministerinä Kurvinen ei esittänyt vastalausetta.

”Se on sdp:n päätös. Me emme sekaannu siihen, sdp päättäköön siitä”, Kurvinen linjasi.

Epäluottamus: Keskusta ei pystynyt vastaamaan tähän kysymykseen

Kurvinen avasi lähetyksessä myös syitä siihen, miksi pääministeri Rinne menetti keskustan luottamuksen. Kurvisen mukaan Rinteen tarinassa ja selityksessä oli aukkoja sen suhteen, mitä ja milloin hän oli tiennyt valtionyhtiö Postin aikeista.

”Tämä on ikävää, mä en haluaisi tulevan hallitusyhteistyön takia tästä puhua”, Kurvinen sanoi.

Hän kuitenkin selvensi, että epäluottamuksessa oli kyse siitä, ”mitä Rinne tiesi ja miten tieto kulki Postista [omistajaohjausministeri Sirpa] Paaterolle ja Rinteelle ja siinä välillä”.

”Ne eivät kyllä olleet aukottomia”, Kurvinen sanoi väistyneen pääministerin selityksistä.

”Me ei voitu mennä eduskunnan eteen ja sanoa, että nämä selvitykset ovat ok.”

Opposition välikysymyksessä olisi esitetty samoja kysymyksiä, mitä Kurvinen kertoo vastaanottaneensa kansalaisilta.

”Sain sata sähköpostia vuorokaudessa, missä sanotaan, että mitä Rinne tekee ja onko hän puhunut palturia vai ei. Ja se, että siihen vastaaminen [oli vaikeaa]…. En väitä, että Rinne puhui palturia, mutta se [selitys] ei ollut sellainen, että sen kanssa olisi voinut mennä eduskuntaan, että tämä on selvä juttu”, Kurvinen selitti.

Myös keskustan puoluehallituksessa esitettiin kysymys, onko Postin tapauksessa kaikki varmasti jo tullut esiin. Tähän kysymykseen keskustan johto ei Kurvisen mukaan osannut vastata.

”Ei tiedetä, onko kaikki tullut”, hän summasi.

Kurvinen myönsi lähetyksessä, että luottamuspulassa ei ollut kyse vain Postin ohjaussotkusta, vaan myös yleisestä hallituksen sisäisestä viestinnästä ja yhtenäisyydestä.

LUE MYÖS: