Madridin ilmastokokouksen lässähtänyt tulos osoittaa, että ilmastotoimissakin ollaan siirtymässä yhä enemmän kahdenvälisiin ja alueellisiin sopimuksiin, arvioi neuvotteluja seurannut Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Matti Kahra.

”Kuva on sama kuin kauppapolitiikassa muutenkin”, Kahra sanoo.

Suomalaisten yritysten näkökulmasta ilmastokokouksen lopputuloksella ei ole Kahran mukaan suuria markkinavaikutuksia, sillä Pariisin ilmastosopimus ja sen säännöt pätevät edelleen.

”Australian, Brasilian, Kiina, Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen kerrotaan torjuneen edistyksen. Kansainväliset säännöt pitäisi saada sovittua, mutta ei tämä hidasta tai estä kehitystä. Päästökauppamarkkinat ovat kasvaneet joka tapauksessa, ja iso joukko maita haluaa vähentää päästöjä”, Kahra sanoo.

Ennätyspitkäksi venyneessä YK:n 25. ilmastokokouksessa Madridissa ei päästy sopuun markkinamekanismeista eli kansainvälisen päästökaupan säännöistä. Säännöt jäivät pöydälle jo edellisvuoden kokouksessa Puolan Katowicessa.

Muun muassa EU oli toivonut kunnianhimoisempia päästötavoitteita, mutta niitä ei Madridissa kuultu. Toisaalta EU:kaan ei ole halunnut sitoutua markkinamekanismeihin, jotka eivät ohjaisi tarpeeksi voimakkaasti vähentämään päästöjä.

Kahran mukaan teknologia ja markkinat sekä kaupungit ja osavaltiot ajavat valtioiden ilmastopolitiikan ohi.

”Poliittisten johtajien keskustelut ovat yhä kauempana maailman tapahtumista.”

Ensi vuonna edessä vakava paikka

Yritysverkosto Climate Leadership Coalitionin (CLC) toiminnanjohtaja Jouni Keronen harmittelee, ettei kansainvälisen päästökaupan sääntöjä saatu sovittua Madridissa. CLC edustaa muun muassa monia suomalaisia vientiyrityksiä.

Pöydälle jääneet kysymykset lisäävät lastia ensi vuoden ilmastokokoukseen Skotlannin Glasgow’ssa. Samaan kokoukseen maailman valtioiden on tarkoitus tuoda päivitetyt päästövähennystavoitteensa.

Kerosen mukaan silloin tuloksia olisi saatava aikaan.

”Päästövähennystavoitteista sopiminen on todella tärkeää. Jos ensi vuonna kokouksesta tullaan siipi maassa, silloin on vakava paikka.”

Keronen on toistaiseksi luottavainen, että ensi vuonna ilmastokokouksessa onnistutaan saavuttamaan ratkaisuja.

”Ilmastonmuutoksen seuraukset, kuten kuivuus ja maastopalot, pahenevat koko ajan. Uskon, että se herättää valtiot viime kädessä toimimaan.”

”Ilmastoratkaisut tapahtuvat yksityisellä rahalla”

Vaikka politiikka junnasi paikoillaan, Keronen muistuttaa, että yritysmaailmasta kuultiin edistyksellisiä ilmastotavoitteita Madridissa.

”Ilmastonmuutoksen ratkaisut tapahtuvat pääsääntöisesti yksityisellä rahalla ja toimilla. Näimme asioiden edistyvän kahden viikon aikana”, Keronen sanoo.

Kerosen mukaan yritysmaailman laajasta sitoutumisesta päästövähennyksiin kertoo esimerkiksi se, että yhä useampi yritys on liittynyt syyskuussa YK:n ilmastokokouksen yhteydessä aloitettuun päästövähennyskampanjaan. Kampanjaan osallistuvat yritykset sitoutuvat asettamaan päästötavoitteet, jotka ovat linjassa sen kanssa, ettei maapallon keskilämpötila nouse yli 1,5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.

Kampanjaan sitoutuneiden yritysten yhteenlaskettu markkina-arvo on 2,8 biljoonaa euroja ja päästöt vastaavat Ranskan vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

”Isoa kuvaa Madridin tulos ei jarruta”, Keronen sanoo.

17.12.2019 kello 9.25: Korjattu Climate Leadership Coalitionin nimen kirjoitusasu.