Hallituksen budjettiesityksen käsittely jatkui eduskunnassa, kun suuressa salissa ruodittiin Antti Rinteen (sd) hallituksen työllisyystoimia.

Työministeri Timo Harakka (sd) joutui vastaamaan kysymyksiin palkkatuesta, jota etenkin pääministeri Rinne on pitänyt esillä jo ennen budjettiriihtä. Rinne kehui jo elokuussa, että pelkästään palkkatuen yksinkertaistamisella voidaan saada 10 000–20 000 työllistynyttä lisää, ”jos arviot pitävät paikkansa”. Hän kommentoi tuolloin asiaa Uuden Suomen ja Kauppalehden ohjelmassa Aamiainen Jari Korkin kanssa. LUE LISÄÄ:

Palkkatuen työllisyysvaikutuksia on kuitenkin epäilty paitsi työnantajien ja kokoomuksen riveissä myös Palkansaajien tutkimuslaitoksessa (PT). PT ei usko, että palkkatuen avulla saavutetaan pysyviä vaikutuksia työllisyyteen. LUE MYÖS:

Palkkatuella tarkoitetaan TE-toimiston työnantajalle myöntämää tukea, jolla katetaan palkkakuluja.

Työministeri Harakka sanoi eduskunnassa, että myös puolueettomat ekonomistit uskovat palkkatuen lisäävän työllisyyttä. Kokoomuslaiset tivasivat pöytään nimiä, jolloin Harakka mainitsi STTK:n pääekonomistin Patrizio Lainán. Tämä on laskenut, että palkkatuki toisi 44 000 uutta työpaikkaa, jos Suomi lähes kolminkertaistaisi palkkatuen käytön ja nostaisi sen pohjoismaiselle tasolle. Tämä tarkoittaisi Lainán mukaan reilun 400 miljoonan euron lisäpanostusta.

Harakan vastaus sai kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) repeämään röhönauruun, johon yhtyi myös muita edustajia oppositiosta. Puhemiehenä toiminut varapuhemies Juho Eerola (ps) huomautti kokoomuslaisia ja kehotti suhtautumaan kunnioittaen, kun ministerillä on puheenvuoro.

Vartiainen palasi välikohtaukseen Twitterissä.

”Ministeri Timo Harakka sanoi salissa, että on riippumattomia ekonomisteja, joiden mukaan hallituksen työllisyystoimet riittävät 60 000 työllisyyskasvuun. Kun kysyttiin: ”kuka”, vastaus oli ”STTK:n pääekonomisti” – Patrizio Lainá. Mutta hän oli kirjoittamassa hallitusohjelmaa!” Vartiainen tviittasi.

Lainá toimi hallitusneuvotteluissa vasemmistoliiton neuvottelijana Kestävän talouden Suomi -ryhmässä.

Myös itse Lainá kommentoi asiaa Vartiaiselle Twitterissä ja huomauttaa olevansa töissä STTK:lla, ei hallituksella.

”Käsittääkseni palkkatuen ideana on työllistää pääasiassa yksityiselle sektorille. Lisäksi valtio on jo budjetoinut pysyvistä menoista paljonkin rahaa työllisyyden kohentamiseen, joten ihan hyvin ne työpaikat voi sinnekin syntyä ja silti pitää kiinni julk. taloustavoitteista”, Lainá tviittaa.

Välikohtauksesta uutisoi ensin sdp:n puoluelehti Demokraatti.