Irakin Erbilissä on käynnissä Suomen rauhanturvahistorian ehkä vaarallisin operaatio, arvioi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok). Suomi toimii Erbilissä osana kansainvälistä yhteisöä tilanteessa, jossa Iranin ja Yhdysvaltain välit ovat alkaneet kärjistyä.

”Lienee meidän rauhanturva-, kriisinhallintahistoriamme kaikkein vaarallisin”, Kanerva sanoi eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Puolustusvaliokunta käsitteli Erbilin ja suomalaissotilaiden tilannetta ylimääräisessä kokouksessaan puolustusministeriön korkean virkamiesjohdon ja muiden asiaa tuntevien virkamiesten kanssa.

Iran teki ohjusiskun Yhdysvaltoja vastaan Irakissa ja Erbilin tukikohta oli yksi kohteista. Iskussa ei kuitenkaan loukkaantunut suomalaisia, eikä muitakaan.

Akuutti tilanne ohi, mutta hengähdystaukoon ei ole varaa

Kaikki Pohjoismaat osallistuvat Irakissa Yhdysvaltain johtaman liittouman Isisin vastaiseen OIR-operaatioon. Mukana on kaikkiaan noin 80 suomalaissotilasta. OIR-operaation koulutustoiminta oli keskeytetty jo ennen Iranin iskua.

”Tilanne on nyt rauhoittunut, mutta kukaan ei kykene takaamaan sitä, miten tästä eteenpäin mennään. Koston kierre on edelleen reaalinen ja se voi ilmetä tietysti hyvin monella eri tavalla tästä eteenpäin”, Kanerva sanoi.

”Suomalaisten tilanne siellä on hyvin hallinnassa. Niin kuin hyvin tiedätte, mitään uhreja ei ole tullut, loukkaantumisia ei ole sattunut.”

Kanervan mukaan Suomella on valmius toteuttaa evakuoinnit Irakista noin yhden vuorokauden sisällä, mutta kukaan puolustusvaliokunnassa ei vaatinut suomalaisjoukkojen vetämistä pois.

”Akuutti tilanne on nyt ohi, mutta yleinen tilanne ei anna hengähdystaukoa.”

Kanervan mukaan jokainen maa tekee oman päätöksensä operaatioon lähtemisestä ja sieltä paluusta tiiviissä yhteistyössä kaikkien osallistujien kanssa – niin myös Suomi, joka haluaa olla vakauttamassa tilannetta alueella.

"Peruslähtökohta on siinä, että kaikki mahdollinen pitää pyrkiä tekemään rakentavasti jännityksen liennyttämiseksi ja asianmukaisen yhteiskuntakehityksen aikaansaamiseksi. Me elämme muutoksessa yhä edelleen. Mitään lopullista huojentavaa viestiä ei luonnollisesti ole annettavissa, mutta ehkäpä huomisen jälkeen olemme astetta viisaampia, kun EU ulkoasianneuvosto kokoontuu.”

Isisin vastaisesta taistelusta pitää huolehtia

Jos kansainvälinen yhteisö joutuisi vetäytymään Irakista, kasvaisi Iranin merkitys Lähi-idän ”mahtitekijänä” Kanervan mukaan merkittävästi. Tästä syystä kansainvälisen yhteisön ja Suomen on oltava operaatiossa mukana myös jatkossa. Muutoin Isisin vastainen taistelu ottaisi takapakkia.

”10 vuoden työ valuisi hiekkaan kirjaimellisesti Isisin vastaisessa taistelussa. Jokainen tietää, että se vahvistaisi äärimmäisyysliikehdintää alueella, kärjistäisi Lähi-idän tilannetta ja maltillisten voimien mahdollisuus vakauttaa turvallisuustilannetta heikkenisi. Sen takia on täysin selvää että Suomi kansainvälisenä yhteisönä yrittää edesauttaa tämän tilanteen mukaista tulevaisuutta.”

Kanerva korosti, että Suomi toimii Erbilissä ennen muuta osana kansainvälistä yhteisöä, kun häneltä kysyttiin Suomen ja Yhdysvaltain suhteesta. Kanerva uskoo, että ”kysymyksessä välillisesti esitetty tuska olisi huomattavasti kärjekkäämpi”, jos kyseessä olisi yksin Yhdysvaltain operaatio. Kanervan mukaan Irakin valtio pyysi Suomea mukaan operaation ja Suomi teki asiassa oman päätöksen.

Viime sunnuntaina Irakin parlamentti päätti poikkeusistunnossaan velvoittaa maan hallitusta häätämään kaikki ulkomaalaiset joukot Irakin maaperältä. Lisäksi Irakin parlamentti haluaa perua Yhdysvaltain johtamalle liittoumalle osoitetun avunpyynnön Isisin vastaisessa taistelussa.

Kanervan mukaan Irakin parlamentin kokoonpano kyseisessä istunnossa oli ”vähän sattumanvaraista” ja päätös tehtiin vain shiiapuolen läsnä ollessa. Kanerva huomauttaa, että ainakin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) käymissä keskusteluissa Suomi on toivotettu yhä tervetulleeksi Irakiin, eikä esiin ole noussut mitään parlamentin sunnuntain päätöksen suuntaista.