Altistumiset.fi-palveluun on kerätty massa-altistumisten tietoja uutisista ja esimerkiksi koulujen tiedotteista.

Tietoja voi selata listauksena tai katsoa karttanäkymässä, jossa altistumismäärät näytetään lämpökarttana erilaisin kriteerein tai karttapisteinä. Karttanäkymä on toteutettu Oracle Maps Cloud Servicen avulla.

Verkkopalvelussa on koulujen ja oppilaitosten altistumisilmoituksien lisäksi myös esimerkiksi uskonnollisten, kulttuuri- ja urheilutapahtumien, kauppojen ja ravintoloiden altistustietoja.

Käyttäjät voivat myös raportoida palveluun puuttuvia tietoja. Ilmoituksiin tarvitaan linkki viranomaistiedotteeseen tai uutiseen altistumisesta tai vähintään kuva koulun Wilma-viestistä, joka on todistettavissa aidoksi. Huhupuheita palvelussa ei julkaista.

Vapaaehtoisporukassa on mukana tietoon ja tietokantaylläpitoon erikoistuneen it-talo Miracle Finlandin toimitusjohtaja Heli Helskyaho. Hän kertoo, että vapaaehtoisia on yhteensä tällä hetkellä noin 15, joista 10 syöttää tietoja palveluun ja analysoi dataa. Vapaaehtoisista viisi kehittää palvelua.

Ennen sivustoa alun perin Tiina Koskinen keräsi tietoja blogiin ja Ilkka Rauvola lähti mukaan tekemään niistä tilastoja. He julkaisivat kokoamiaan tietoja Twitterissä. Altistumiset.fi-verkkosivun kehittämiseen toinen heistä pyysi Helskyahon mukaan.

Helskyaho valitsi palvelun alustaksi Oraclen ilmaisen pilvipalvelun, koska vapaaehtoisprojektille tarvittiin ilmaiset työvälineet.

”Sieltä saatiin tietokanta ja sovelluskehitysväline. Koneoppiminen ei vielä ole käytössä. Kaikki on ilmaista, vain työ maksaa, mutta jokainen tekee tätä omaan piikkiin”, Helskyaho kertoo.

”Palvelu aukesi 25. syyskuuta. Ensimmäisen 24 tunnin aikana sivuilla vieraili 100 000 kävijää”, Helskyaho kertoo. Sittemmin vierailujen määrät ovat asettuneet 30 000 - 100 000 sivulataukseen päivässä.

Altistustietojen raportoinnit on tehty uutisointipäivän mukaan. Altistuksen tarkkaa tapahtumapäivää ei aina Helskyahon mukaan tiedotteissa kerrota, joten uutisointipäivä valittiin yhdenmukaisen linjan vuoksi raportoinnin käytännöksi.

Tietojen syöttämiseen tarvitaan useita vapaaehtoisia. Viime lauantaina massa-altistumisia kirjattiin yhtenä päivänä palveluun 52 kappaletta.

Kehityksessä on uusia karttanäkymiä altistumiset.fi-palveluun. Tarkoituksena on myös ottaa THL:n julkaisemat tartuntojen tiedot myöhemmin mukaan nyt palvelussa kerrottujen altistumisten lisäksi.

Lue seuraavaksi: