Venäjän presidentti Vladimir Putin on viikonlopun aikana vieraillut Krimin niemimaalla ja Venäjän miehittämässä ukrainalaisessa Mariupolin kaupungissa.

Vierailusta uutisoivat kansainväliset uutistoimistot, joiden mukaan Putinin vierailuista ei tiedotettu etukäteen.

Bloombergin mukaan kyseessä on Putinin ensimmäinen vierailu Krimille vuoden 2020 jälkeen. Reuters kertoo lisäksi, että Mariupolin-vierailu on Putinin ensimmäinen käynti Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa.

Putin ei ainakaan toistaiseksi ole kommentoinut kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n perjantaina julkistamaa pidätysmääräystä.

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut ruotsalainen Itä-Euroopan asiantuntija, Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund arvioi, että pidätysmääräys hankaloittaa Putinin elämää monin tavoin.

”ICC:n pidätysmääräyksellä on todennäköisesti kauaskantoisia seurauksia. 123 maata on sitoutunut etukäteen pidättämään Putinin, eikä häntä voi kutsua kansainvälisille foorumeille kuten esimerkiksi G20:n tai YK:n kokouksiin”, Åslund kommentoi Twitterissä.

Hän tulkitsee pidätysmääräyksen tarkoittavan myös sitä, etteivät länsimaiset valtiojohtajat kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macron tai Saksan liittokansleri Olaf Scholz voi enää jatka yhteydenpitoa Putinin kanssa.

”Pidätysmääräys tarkoittaa sitä, että Putin on umpikujassa”, Åslund toteaa.