Pääministeripuolue sdp:n kannattajista peräti 54 prosenttia hyväksyy työttömyysturvan porrastamisen, kertoo Suomen Kuvalehti. Pääministeri Antti Rinne (sd) on tähän saakka painottanut, että hänen hallituksensa ei lähde keppilinjalle työllisyyspolitiikassa.

Porrastaminen tarkoittaisi, että työttömyysturvan taso olisi aluksi jopa nykyistä korkeampi, mutta leikkautuisi työttömyyden keston perusteella. Työttömyysturvan porrastamista on ehdotettu keinoksi nostaa työllisyyttä hallituksen tavoittelemaan 75 prosenttiin.

Kyseessä olisi suuri uudistus. Porrastaminen oli alkujaan myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen asettaman aktiivimallityöryhmän pöydällä. Työryhmä päätyi lopulta kevyempään versioon, jossa työttömyysturvan leikkautuminen olisi mahdollista estää omalla aktiivisuudella. LUE LISÄÄ:

Näin syntyi aktiivimalli, jonka leikkuria Rinteen hallitus on nyt purkamassa. Tästä näkökulmasta on yllättävää, että Rinteen hallituksesta löytyy myös kannatusta työttömyysturvan porrastamiselle.

SK:n teettämässä kyselyssä porrastamisen hyväksyy lisäksi merkittävä määrä hallituspuolueiden keskustan ja vihreiden kannattajista. Ajatuksen hyväksyy 62 prosenttia keskustalaisista ja 60 prosenttia vihreistä. Sdp:n kannattajista sitä vastustaa vain 40 prosenttia.

Dramaattinen asennemuutos

Suhtautuminen porrastukseen on SK:n mukaan muuttunut dramaattisesti. Nyt 54 prosenttia kaikista suomalaisista kannattaa porrastusta, kun vielä 2000-luvun alussa sitä kannatti vain 25–30 prosenttia suomalaisista. Vastustajia oli tuolloin noin kaksi kolmasosaa suomalaisista, kun tuoreessa SK:n kyselyssä heitä on vain noin kolmannes.

SK:n kyselyssä puolueista vain vasemmistoliitossa enemmistö vastustaa porrastamista. Yle kertoo, että asia jakaa hallituspuolueita ja ennustaa tv-uutisissa mahdollista kiistaa hallituksen sisälle. Työttömyysturvan lainsäädännön mahdolliset muutokset valmisteltaisiin vasemmistoliiton sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen alaisuudessa, joka torppaa porrastamisen.

”Suhtaudun siihen erittäin kriittisesti. Porrastus on epäoikeudenmukainen ja myös lisää työttömyyden hoidon kustannuksia, koska siinähän alkupäässä työttömyyttä korvaus olisi korkeampi. Tiedämme, että lyhytaikaisesti työttömänä olevia henkilöitä on suhteessa paljon enemmän”, Pekonen sanoo Ylelle.

Pekosen mukaan porrastamisesta ei vielä ole keskusteltu hallituspuolueiden välillä. Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni toteaa Ylelle, että porrastaminen on säilytettävä yhtenä mahdollisuutena. Työministeri Timo Harakka (sd) ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida asiaa Ylelle.

Vihreiden Ohisalo kannattaa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) puolestaan nosti porrastamisen esiin Kuntamarkkinoilla budjettiriihen alla tärkeimpänä keinona nostaa työllisyysastetta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kuittasi tilaisuudessa heti, että pitkäaikaistyöttömille kyseessä olisi leikkaus.

Pääministeri Rinne taas sanoi jo syyskuun lopussa Ylen pääministerin haastattelutunnilla, ettei porrastaminen ole hänelle vaihtoehto, jos se tarkoittaa toimeentulon leikkaamista. Rkp sitä vastoin on aiemmin ottanut kantaa porrastamisen puolesta.

Keino on kokoomuksen listan kärkipäässä ja SK:n kyselyssä 75 prosenttia kokoomuslaisista kannatti porrastamista. Työnantajajärjestöt kannattavat ajatusta, mutta ay-puolella SAK vastustaa sitä jyrkästi.

Lue tarkemmin, miten eri keskusjärjestöt suhtautuvat työllisyyskeinoihin ja porrastamiseen:

Työmarkkinajärjestöt pohtivat parhaillaan työryhmissä työllisyyskeinoja, joita odotetaan Rinteen hallituksen kevään kehysriiheen.

SK teetti kyselyn Taloustutkimuksella 24.9.–2.10. Sitä varten haastateltiin puhelimitse noin tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi.