Kanadan ja Intian välille on revennyt täysi diplomaattinen kriisi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun syytettyä julkisesti Intian hallitusta osallisuudesta kanadalaisen sikhiaktivistin murhaan Kanadan maaperällä.

Kanadan kansalainen Hardeep Singh Nijjar ammuttiin kuoliaaksi sikhitemppelin edustalla Surreyssä, Brittiläisessä Kolumbiassa, kesäkuun 18. päivänä. Nijjar tiedetään niin sanotun Khalistan-liikkeen kannattajaksi, ja Intia syyttää häntä ”terroristiksi”, joka intialaisväitteen mukaan johtaa militanttia separatistiryhmää. Nijjarin tukijat kiistävät Intian syytteet. Khalistan-liike ajaa sikheille omaa itsenäistä valtiota Punjabin seudulle.

Trudeaun mukaan Kanadan turvallisuusviranomaisilla on perusteet uskoa, että ”Intian hallituksen agentit” ampuivat Nijjarin. Viranomaiset ovat kiivaasti selvittäneet ”uskottavia” väitteitä Intian osallisuudesta, Trudeau jatkoi maanantaisessa puheessaan Kanadan yleisradion CBC:n mukaan.

”Ulkomaisen hallituksen minkäänlainen osallisuus Kanadan kansalaisen surmaan Kanadan maaperällä on suvereniteettimme loukkaus, jota ei voi hyväksyä”, Trudeau syytti.

Intian ulkoministeriö kiistää syytöksen, jota se kuvaa absurdiksi. Intia väittää, että Kanada yrittää perusteettomalla syytöksellä kääntää huomion pois ”Khalistan-terroristeista ja -ekstremisteistä, jotka ovat saaneet turvapaikan Kanadasta ja uhkaavat Intian suvereniteettia sekä alueellista itsemääräämisoikeutta”.

”Se, että kanadalaiset poliittiset hahmot ovat avoimesti antaneet sympatiaa näille tekijöille, on syvä huolenaihe”, Intian hallitus jatkaa vastasyytöstään.

Trudeaun syytöksellä tulee olemaan ”seisminen vaikutus jo valmiiksi huteraan” Kanadan ja Intian kahdenväliseen suhteeseen, CBC kirjoittaa. Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt puolestaan kuvaa riitaa ”merkittäväksi kriisiksi”, ja muistuttaa, että Intian linja sikhien itsenäisyysliikkeen suhteen on erittäin tiukka.

Trudeaun mukaan Kanadan intialaistaustainen väestö kokee vihaa ja pelkoa tilanteen vuoksi. Kanadan sikhejä edustava organisaatio, The World Sikh Organization of Canada, esittikin oman väitteensä Trudeaun syytöksen jälkeen: järjestön mukaan Nijjar oli vain yksi kanadalainen sikhi Intian ”tappolistalla”. Nijjar oli järjestön mukaan puhunut itseensä kohdistuvista tappouhkausista ennen kuolemaansa.

”Tänään Kanadan pääministeri on sanonut julkisesti sen, minkä Kanadan sikhit ovat tienneet vuosikymmenien ajan: Intia on aktiivisesti Kanadan sikhien perässä”, järjestö väittää.

Kanadan ulkoministeri kertoi määränneensä karkotettavaksi intialaisdiplomaatin, joka CBC:n mukaan on toiminut Intian tiedustelupalvelun päällikkönä Kanadassa. Intia puolestaan kertoi puhutelleensa Kanadan Intian-lähettilään ja karkottavansa vastineena kanadalaisdiplomaatin viiden päivän varoajalla.

CBC:n mukaan Trudeaun ja Intian pääministerin Narendra Modin välit ovat olleet pitkään jäiset. Kaksikko tapasi G20-kokouksessa New Delhissä viime viikolla, ja tässäkin tapaamisessa sikhiaktivistit olivat esillä. Modi nosti tapaamisessa esiin sikhien toiminnan Kanadassa, ja Intian ulkoministeriö kertoo nyt Trudeaun esittäneen tapaamisessa samoja syytöksiä, jotka hän maanantaina toi julki.

LUE MYÖS: