Helsingin juutalainen seurakunta ja Juutalaisten maailmankongressi (WJC) syyttävät vasemmistoliiton kansanedustajaa Anna Kontulaa antisemitismistä ja Israelin tuomitsemisesta kaksoisstandardein.

Israelin viranomaiset ottivat Kontulan kiinni Gazan rajalla maanantaina. Kansanedustaja pyrki järjestämään Gazan rajalla Israelin-vastaisen mielenmielenilmauksen kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa. Ryhmän tavoite oli tunkeutua Gazan alueelle. Lue tarkemmin:

Kontula tuomitsi tiedotteessaan Gazan saarron ja vaati Suomea lopettamaan asekaupan Israelin kanssa. Hän toi esiin myös huolensa Israelin aikeista ”vakiinnuttaa saartoa valtavalla muuriprojektilla, jonka on tarkoitus eristää Gaza muusta maailmasta entistä tehokkaammin”.

Juutalaisjärjestöt niin Suomessa kuin maailmalla kiinnittävät huomionsa siihen, että Kontulan kritiikki kohdistui vain Israeliin. Gazan saartoon osallistuu myös Egypti.

”Kritisoimalla ainoastaan Israelin saartoa Gazasta, ja olemalla kohdistamatta mitään kritiikkiä tai toimenpiteitä Egyptin vastaavaan saartoon, on kyseinen kansanedustaja International Holocaust Remembrance Associationin (IHRA) määritelmän mukaan melko todennäköisesti syyllistynyt antisemitismiin”, totesi Helsingin juutalainen seurakunta sosiaalisessa mediassa.

”Israelia tulee voida kritisoida kuten muitakin valtioita, mutta Israeliin kohdistuva kritiikki eri mittapuulla kuin muihin valtioihin, on antisemitismiä.”

Maailmanlaajuisesti juutalaisten asian puolesta toimiva Juutalaisten maailmankongressi yhtyy arvosteluun ja tuo esiin ”äärimmäisen tyrmistyksensä” Kontulan pyrkimyksestä rikkoa Gazan saartoa. Kongressi ihmettelee sitä, että Kontula syyttää Gazan kaistaleen vaikeista oloista vain Israelia.

”Israelin tuomitseminen kaksoisstandardein, joita ei edellytetä muilta valtioilta, ei ole oikeutettua ja itse asiassa on yksi antisemitismin muoto.”

Järjestön mukaan Kontulan kritiikki liikkuu vaarallisesti ”ulkopoliittisen kritiikin ja peitellyn juutalaisvastaisuuden” välisellä rajalla.

Anna Kontula vastasi juutalaisen seurakunnan kritiikkiin jo keskiviikkona Helsingin Sanomissa. Hän totesi, että on päin vastoin antisemitismiä väittää, että Israelin valtio ja juutalaiset ihmiset olisivat yksi ja sama asia. Kontulan arvostelu on kohdistunut Israelin valtioon.

Juutalaisten maailmankongressi on tyrmistynyt Kontulan ”absurdista” yrityksestä ”manipuloida” keskustelun suuntaa. WJC tunnetaan Israelin aseman vahvana tukijana.

”Vaadimme välitöntä anteeksipyyntöä edustaja Kontulalta hänen lausuntojen vuoksi”, maailmankongressi sanoo toivoen toimia myös Suomen hallitukselta.

Kontula on vastannut tähän kritiikkiin Ilta-Sanomissa. Hän ei hätkähdä arvostelun edessä.

”Juutalaisen maailmanneuvoston tulisi nyt mennä itseensä ja tutkia sydäntään tarkoin, ja pohtia kuinka viisasta on inflatoida niinkin vakava käsite kuin antisemitismi politiikan työvälineeksi, jossa funktiona on lähinnä turvata Israelin asekauppapoliittisia intressejä”, Kontula sanoo IS:lle.

LUE MYÖS: