Yhdysvallat korvaa F-35 -monitoimihävittäjänsä ongelmalliseksi osoittautuneen logistiikkajärjestelmän.

Maan puolustusministeriön ylin hankinnoista vastaava viranomainen Ellen Lord kertoi uutistoimisto Reutersille aiemmin tällä viikolla, että Lockheed Martinin valmistama ALIS (Autonomic Logistics Information System) korvataan saman valmistajan ODIN (Operational Data Integrated Network) -järjestelmällä.

Lordin mukaan järjestelmänvaihdos suoritetaan ALIS-systeemille varatun rahoituskehyksen puitteissa, joten siitä ei pitäisi aiheutua lisäkustannuksia veronmaksajille. ALISin elinkaarikustannuksiksi on aiemmin arvioitu noin 17 miljardia dollaria. (noin 15 miljardia euroa).

LUE MYÖS:

Muutos on tarkoitus toteuttaa pääosiltaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Reutersin haastattelema demokraattien kongressiedustaja John Garamendi, edustajainhuoneen asevoimien valmiudesta vastaavan komitean puheenjohtaja luonnehti tavoitetta ”hyvin tiukaksi aikatauluksi”.

ALIS-järjestelmä on sangen kunnianhimoinen, sillä se hoitaa F-35:n päivittäisessä operoinnissa asioita aina varaosahuollosta tehtäväsuunnitteluun ja debriefingiin asti.

Järjestelmää ovat usean vuoden ajan vaivanneet suuret ohjelmistovirheet, jotka ovat tehneet F-35:n operoimisesta odotettua hitaampaa ja vaivalloisempaa. Defensenews kertoi tammikuussa, että pahimmillaan ongelmat ovat johtaneet siihen, että aivan käyttökelpoisia koneita on virheellisesti laitettu lentokieltoon.

Tietyissä F-35 -ohjelman kumppanimaissa huolta on herättänyt myös se, että ALIS-käytön kautta maiden ilmavoimien salaista operatiivista dataa saattaisi päätyä Yhdysvaltain hallinnolle sekä Lockheed Martinille.

DN:n mukaan kaksi tarkemmin määrittelemätöntä kumppanimaata oli jopa uhannut vetäytyä koko hävittäjäohjelmasta, jollei ohjelmistoon rakennettaisi parempia datasuojauksia.

Lockheed Martin F-35 Lightning II, tarkemmin sanottuna sen ilmavoimien käyttöön tarkoitettu versio F-35A, on ehdolla HX-hankkeessa Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäkalustoksi.

Konetyypin on tarkoitus saapua ilmavoimien testattavaksi Satakunnan lennoston tukikohtaan Tampere-Pirkkalan lentoasemalla helmikuussa.

LUE MYÖS: