Viime kesäkuussa valtakunnanpolitiikasta vetäytyneen populistipoliitikon Timo Soinin kirjoittama Populismi (Pole-Kuntatieto Oy, 2020) on kiinnostava katsaus populismiin kansainvälisenä ja kotimaisena ilmiönä, mutta se sisältää myös kiinnostavaa tietoa Soinista itsestään.

Kukapa olisi muistanut esimerkiksi, että Soini pyrki eduskuntaan viisi kertaa ennen kuin hän pääsi sinne kuudennella yrittämällään vuonna 2003. Ensimmäinen yritys oli jo vuonna 1983, kun hän oli parikymppinen.

”Menestys ennen työtä tulee vain sanakirjassa”, hän toteaa ja viittaa myös omiin epäonnistumisiinsa populistin taipaleella.

Soinin puolue oli uran alussa suomalaisen populismin uranuurtaja, Suomen maaseudun puolue SMP, johon hän oli liittynyt 16-vuotiaana lukiolaisena 26.3.1979 pian SMP:lle menestyksellisten eduskuntavaalien jälkeen.

”Tuo päivämäärä jäi mieleeni kuin ’uskoontulo’ ja kokemus oli voimakkaampi kuin perussuomalaisen puolueen perustaminen”, Soini kirjoittaa kirjassaan.

Populismista hän ei tuossa vaiheessa ei ollut ”tuon taivaallisen aavistusta”. Esikuvia olivat SMP:n perustaja, muun muassa ”Kyllä kansa tietää” -iskulausetta käyttänyt Veikko Vennamo ja sittemmin ministerinä ja yksityiselämästäänkin tunnettu Urpo Leppänen.

Soini imi SMP:läistä populistista retoriikkaa itseensä ja hänellä oli halu nousta puolueensa organisaatiossa. Vuoden 1987 hävittyjen vaalien jälkeen aukesi mahdollisuus. Veikko Vennamon poika, puoluetta 1980-luvulla johtanut Pekka Vennamo, oli päättänyt luopua politiikasta ja Vennamoiden aika puolueen johdossa oli lähestymässä loppuaan.

Soinin elämässä puolestaan uskonto ja politiikka ovat kulkeneet käsi kädessä. Soinista oli tullut katolilainen Interrail-reissunsa Irlannin-kokemuksen jälkeen.

Vuonna 1989 hän lähti pyrkimään SMP:n varapuheenjohtajaksi, mikä tarkoitti silloisen puolue-eliitin jo sopiman johtajapaketin haastamista.

Ei tullut uutta ”Isä Camilloa”

Kirjassaan Timo Soini kertoo, kuinka hän oli valmis katkaisemaan uransa poliitikkona jo ennen kuin oli sen edes tosissaan aloittanut. Varasuunnitelma oli katolinen pappeus, joka pitää sisällään esimerkiksi selibaatin.

”Päätin pyrkiä SMP:n varapuheenjohtajaksi ja samalla sovin itseni kanssa, että mikäli en tulisi valituksi, lähtisin opiskelemaan katoliseksi papiksi Irlantiin.”

Valinta varapuheenjohtajaksi osui kohdalle, ja hänestä ei tullut ”uutta Isä Camilloa”, kuten hän itse nyt vitsailee, vaan populistipoliitikko.

Populismista opinnäytetyönsä Helsingin yliopistossa tehnyt Soini ei tosin päässyt vuoden 1991 vaaleissa Arkadianmäelle, ja onnistumista ei tullut myöskään 1995 eikä SMP:n konkurssin raunioille perustetun uuden puolueen, perussuomalaisten puheenjohtajana 1999.

”Populistimaisteri osasi hommat teoriassa mutta ei käytännössä, koska ei tullut valituksi”, hän kirjoittaa kirjassaan nyt.

Soini hamusi henkilökohtaista vaalivoittoa, johon hän ylsi viimein kuntavaaleissa 2000 päästessään Espoon valtuustoon. Hän sai ”ensimmäisen onnistumisen ja valtakirjan kansalaisilta”.

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa tuli se iso onnistuminen, kun hän kipusi vaaliliittotaktikoinnin ja mainososaaja Jukka Jusulan avulla ensimmäisen kerran eduskuntaan vaaliliiton ykkösenä. Jusula oli kehittänyt populistille pätevän vaalisloganin ”Kuulen ääniä. Suomalaisia”, ja päävärit olivat muuttuneet sinivalkoisista huomioväreiksi: mustaa ja keltaista.

”Tuo päivä oli poliittisen urani paras päivä”, Soini paljastaa nyt kirjassaan.

Ensimmäinen läpimenopäivä 16.3. vuonna 2003 voittaa Soinin mielessä siis jopa hänen johdollaan käydyt eduskuntavaalit 17.4.2011, jolloin perussuomalaiset saavuttivat kuuluisan jytkynsä ja hän oli valtakunnan äänikuningas. Sen tasolle ei yllä myöskään Soinin pääseminen ulkoministeriksi puolueen kevään 2015 vaalimenestyksen jälkeen.

”Ensimmäinen kultamitali on se paras”, arvioi tämä Veikko Vennamon oppipoika sekä populismin kokemus- ja teoria-asiantuntija.

Soinin lisäksi eduskuntaan ylsivät vuoden 2003 vaaleissa perussuomalaisista myös Tony Halme ja Raimo Vistbacka.

”Puolue oli pelastettu”, Soini kirjoittaa.

Jussi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia Soini ei paljoa analysoi, ei esimerkiksi sitä, kuinka puolue sai hajaannuksen jälkeen ja Halla-ahon johdolla viime keväänä läpi yhtä paljon kansanedustajia kuin hän sai jytkyssä 2011.

Ei Soini pohdi myöskään sitä, miten hänen siipiensä suojissa kasvoi laitaoikeistolainen populistijohtaja, poliitikkotyypiltään paljon jyrkempi kuin hän itse.

”Väitöskirjakin voisi olla mahdollinen”

Soinin Populismi-kirja yllättää ohuudellaan (111 sivua), mutta populismi kiehtoo alan materiaalia edelleen ahmivaa kirjoittajaa niin paljon, että se voi johtaa uusiin kirjoitustöihin.

”Väitöskirjakin voisi olla mahdollinen. Ainakaan materiaalista ja kokemuksesta ei ole pulaa”, hän kirjoittaa, mutta lisää samaan hengenvetoon kysymyksen motivaation riittävyydestä.

Perussuomalaisista 2017 myrskyisästi lähteneen Soinin nykyisyyttä kuvaa kirjassa se, kun hän muistuttaa olevansa kevääseen 2021 asti Espoon kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja, joka saa osallistua kaupunginhallituksen kokouksiin.

Sinisiin siirtynyt Soini ei ollut ehdolla viime kevään eduskuntavaaleissa eikä eurovaaleissa. Häntä ei ole näkynyt ennen tätä päivää julkisuudessa yli puoleen vuoteen, siis ministeripestinsä loppumisen jälkeen.

Valtakunnan politiikan 57-vuotias iivisniemeläinen kertookin olevan kohdaltaan takanapäin, mutta päivänselviä uusia juonia ei näyttäisi olevan vireillä, ainakaan julkisesti. Tätä kuvaa Soinin kirjassa esittämä kysymys:

”Kuka tietää, mihin tässä vielä joutuu ja ehtii?”

LUE MYÖS: