Budjettiriihen tulos on ”järkyttävä talouden ja työllisyyden kannalta”, katsoo oppositiopuolue perussuomalaiset.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan hallituksen toimet eivät nosta yritysten kilpailukykyä ja jopa heikentävät palkansaajien ostovoimaa. Lisäksi hallitus ”paisuttelee julkisia menoja ja elää velaksi”, Tavio viittaa lähes 11 miljardiin euroon kasvaneeseen alijäämään.

Tiedotteen mukaan perussuomalaiset näkevät erityisesti turpeen verotuksen lähes kaksinkertaistamisen ”uhkana”. Lämmöntuotannon kulut kasvavat merkittävästi, kaukolämmön hinta nousee ja jalostuskelpoista puuta aletaan polttamaan, kun turpeesta on tehty kohtuuttoman kallista, perussuomalaiset listaa.

Lisäksi Tavion mielestä hallituksen reilun 30 000 uuden työpaikan tavoite on täysin riittämätön. Tämä luku on työllisyystavoitteen ensimmäinen osa, sillä koko hallituskauden tavoitteen päätösperäisistä uusista työllisistä hallitus nosti 80 000:aan.

”On käsittämätöntä, ettei edes tavoite ole tuon korkeampi. Lisäksi hallitus laskee toisen asteen oppivelvollisuudenkin työllisyystoimeksi. Todellisuudessa se ei luo yhtään työpaikkaa lisää, vaan paisuttaa vain julkisia menoja”, Tavio arvostelee työllisyystoimien laskutapaa.

Hallituksen mukaan oppivelvollisuuden laajennus tuo laskennallisesti 1600 uutta työllistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee, että hallitus pystyi riihessä tekemään uusia työllisyyspäätöksiä itse asiassa vain noin 16 000 työllisen edestä. Kolmannes tavoitteesta, ikääntyneiden suomalaisten työllisyyden parantaminen, ”työnnettiin työmarkkinapöytään”.

”Näiden ja vanhojen päätösten on tarkoitus vahvistaa työllisyyttä 31 000-36 000 [työllisellä] vuoteen 2029 mennessä”, Orpo korostaa pitkittyvää aikataulua Twitter-ketjussaan.

”Budjettiriihi oli pettymys. Ihmisiä irtisanotaan, tehtaita suljetaan. Työllisyystavoitteen toteutuminen siirrettiin vuosikymmenen loppuun, vaikka suomalaiset tarvitsevat työpaikkoja nyt, ei kymmenen vuoden päästä. Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa.”

Orpon mielestä keskustan kynnyskysymykset muuttuivat kynnysmatoksi.

”Työllisyystavoite karkaa ja velkaantuminen kasvaa. Suomella ei ole varaa enää yhteenkään tällaiseen budjettiriiheen, jossa välttämättömiä päätöksiä siirretään eteenpäin.”

Myös kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen tarttuu keskustan lupauksiin. Heinonen muistuttaa tiedotteessaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen sanoista kesäkuussa Ylellä.

”Kurvinen totesi, että ’Keskusta ei ole mukana hallituksessa, joka on talouspoliittisesti epäuskottava’. Nyt kun tämä on toteen käynyt niin pitää kysyä, että lähteekö keskusta vasemmistohallituksesta jo tänään vai vasta huomenna?” kysyy Heinonen tiedotteessaan.