Nasan tutkijat varoittavat yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa avaruusromun määrän hurjasta kasvusta. Arvostetussa Science -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa tutkijat ehdottavat kansainvälistä sopimusta, jolla kasvavaa ongelmaa voitaisiin ratkoa.

Aiheesta uutisoi useat kansainväliset uutissivustot, muun muassa Interesting Engineering.

Kiertoradalla matkaa parhaillaan noin 9 000 satelliittia, mutta määrän odotetaan kasvavan 60 000:een vuoteen 2030 mennessä.

Euroopan avaruusjärjestö Esa arvioi, että tällä hetkellä avaruudessa on 36 500 romukappaletta, joiden halkaisija on yli kymmenen senttimetriä. Alle 10-senttisiä mutta yli sentin kokoisia palasia on arviolta miljoona. Sitä pienempiä on 130 miljoonaa.

Avaruusromu voi törmätessään vaurioittaa satelliitteja tai avaruusaluksia. Jopa pienimmät palaset voivat aiheuttaa vaurioita, koska kappaleiden nopeus törmäyshetkellä on usein yli 30 000 kilometriä tunnissa.

Plymouthin yliopiston tutkija Imogen Napper kertoo, että avaruusromun lisääntyminen saattaa rajoittaa kiertoratoja, joille satelliitteja voidaan tulevaisuudessa laukaista.

Tutkijoiden mukaan osa alan yrityksistä ja valtioista yrittää huomioida kestävyystavoitteet satelliittien suunnittelussa, mutta samaa tulisi vaatia kaikilta hankkeilta.

Sopimuksissa tulisi huomioida, että satelliittien valmistajilla ja käyttäjillä on vastuu avaruusromusta aina niiden laukaisuhetkestä lähtien. Tutkijoiden mukaan tähän tarvitaan myös kaupallisia kannustimia.

Tutkijat vertaavat tilannetta YK:n muoviroskasopimukseen, jonka on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä. Jäsenvaltiot päättivät aloittaa neuvottelut oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta viime vuoden maaliskuussa järjestetyssä kokouksessa.

Muoviroskan osalta sopimusneuvotteluja saatiin odottaa 20 vuotta. Tutkijat toivovat, että avaruusromuongelmaan tartutaan nopeammin eikä samoja virheitä toisteta.

”Muovisaaste ja monet muut valtamerten kohtaamat haasteet herättävät nyt maailmanlaajuista huomiota. Yhteistoimintaa on kuitenkin ollut vain rajoitetusti ja täytäntöönpano on hidasta. Nyt ollaan samanlaisessa tilanteessa avaruusromun kertymisen kanssa”, Napper sanoo.

LUE SEURAAVAKSI: