Sveitsi valmistelee hätäkeinojen käyttöönottoa UBS:n ja Credit Suissen välisiin pankkineuvotteluihin, uutisoi talouslehti Financial Times (FT) omiin lähteisiinsä vedoten.

Jos poikkeukselliset toimenpiteet otetaan käyttöön, osapuolet voisivat sopia pankkikaupasta ilman menettelyyn normaalisti kuuluvaa kuuden viikon konsultaatiojaksoa. On mahdollista, etteivät osakkeenomistajat pääsisi vaikuttamaan sopimukseen lainkaan. Yksityiskohdat ovat kuitenkin toistaiseksi epäselvät, lähde kertoo FT:lle.

”Viranomaiset pohtivat myös, miten osakkeenomistajat voidaan ohittaa päätöksenteossa”, Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto summaa Twitterissä.

Sveitsin viranomaiset ovat useiden uutismedioiden mukaan kokoontuneet viikonloppuna neuvottelemaan pahoihin vaikeuksiin ajautuneen Credit Suissen yhdistämisestä maan toiseen suurpankkiin UBS:ään.

Uutistoimisto Reutersin nimettömien lähteiden mukaan neuvottelut ovat edenneet viikonlopun aikana siten, että UBS pyytää Sveitsin hallitukselta kuuden miljardin dollarin tukea mahdollisesta pankkiliitoksesta aiheutuviin kustannuksiin.

Suunnitelma A

Paikallisten suurpankkien yhdistäminen on lehtitietojen mukaan Sveitsin viranomaisten ensisijainen suunnitelma pankkisektorin vakauttamiseksi.

Sveitsin keskuspankin ja finanssivalvojan Finman vetämiin neuvotteluihin osallistuu myös Yhdysvaltojen viranomaisia, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Neuvotteluja seuraavien FT:n lähteiden mukaan maalla on kova tahdo saada Credit Suisse -kriisi selvitettyä ennen kuin markkinat avautuvat maanantaina.

Keskusteluja käyvät osapuolet eivät ole kommentoineet neuvotteluja.

Sijoittajien ja tallettajien luottamuspulan vuoksi kriisiin ajautunut Credit Suisse on Sveitsin toiseksi suurin pankki. Pankki on kärsinyt useista eri ongelmista vuosien ajan. Pankki kirjasi viime vuodelta 7,4 miljardin euron tappiota, eli suurimmat sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Lisäksi pankille on määrätty viime vuosina useita sakkoja. Taustalla on sääntörikkomuksia, jotka koskevat muun muassa rahanpesua ja veronkiertoa.

LUE SEURAAVAKSI: