Yhdysvaltain ja Kiinan väliseen kauppasotaan on tulossa pieni hengähdystauko, kun maat allekirjoittavat ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen Washingtonissa keskiviikkona. Kiinan varapääministerin Liu Hen pitäisi lentää jo tänään Yhdysvaltoihin delegaationsa kanssa.

Kiina on luvannut ostaa Yhdysvalloista 200 miljardin dollarin edestä energia-, maatalous- ja teollisuustuotteita sekä palveluita siitä hyvästä, että Yhdysvallat luopuu kaavailemistaan lisätulleista kulutustavaratuotteille.

Muitakin myönnytyksiä voi olla luvassa. Sopimuksen sisällöstä ei ole annettu tietoja.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtajan Petri Vuorion mukaan välisovulla on lähinnä markkinavaikutuksia; kauppasodan syitä se ei poista mihinkään, eikä näin ollen jännitteitä.

”Tämä on vasta ensimmäisen vaiheen sopimus. On hyvä merkki markkinoille, että asiat eivät mene kauheasti huonompaan suuntaan. Haasteellista on se, että sopimus ei vielä puutu kauppasodan juurisyihin, joita ovat Kiinan valtiontuet yrityksille ja pakotetut teknologiasiirrot.”

Vaikka isossa kuvassa kauppasodan lientyminen on myönteinen asia, voivat EU ja Suomi myös kärsiä Kiinan ja Yhdysvaltain välisovusta.

Vuorio huomauttaa, että kiinalaisten lupaus ostaa 200 miljardilla tuotteita ja palveluita Yhdysvalloista on jostakin pois, myös Euroopasta.

Suomen kauppa Yhdysvaltoihin on itse asiassa lisääntynyt presidentti Donald Trumpin ja Kiinan tullinokittelun aikana. Vienti Yhdysvaltoihin kasvoi viime vuonna yli kymmenen prosenttia, kun kasvu muuten oli parin prosentin luokkaa.

Viennin kasvu ei kuitenkaan Vuorion mukaan kompensoi kauppasodan haittoja pitkällä tähtäimellä, sillä epävarmuus lykkää investointeja ja syö kasvupotentiaalia.

Kiina on länsimaiden katsonnassa markkinahäirikkö. Se subventoi valtiontuilla tuotantoaan, painaa hintoja ja valtaa markkinoita. Samalla se kopioi länsimaista teknologiaa pakottamalla investoijat ja viejät luovuttamaan teknologiatietonsa kiinalaisille.

Vuorion mukaan Suomi ja EU jakavat Yhdysvaltain huolet kiinalaisten epäreilusta kilpailusta, mutta EU:n keinot vastata siihen poikkeavat Trumpin keinoista.

”Trump on valinnut kauppasodan ja tullitariffit. Me haluamme toimia maailmankaupan sääntöpohjan mukaisesti, eli sen, mikä on WTO:n sääntöjen puitteissa mahdollista.”

Euroopan unioni on asettanut polkumyyntitullit kiinalaisille terästuotteille. Samalla Eurooppa kärsii Yhdysvaltain sille asettamista terästulleista.

Kauppasota on Trumpin keino tehdä politiikkaa ja säädellä markkinoita. Jokainen kauppasotaan liittyvä tviitti nostaa tai laskee osakekursseja ympäri maailman.

Vuorion mukaan Trumpin voitot voivat olla lyhytaikaisia. Viime kädessä kauppasodassa ei ole voittajia. Toisaalta välisovulla Trump esimerkiksi voitelee peruskannattajiaan viljelijöitä sopivasti juuri Yhdysvaltain presidentinvaalien alla. He ovat olleet kauppasodan merkittäviä häviäjiä.

”Nyt haetaan tällaisia näyttäviä voittoja, joita Trump haluaa esitellä kannattajakunnalleen”, Vuorio toteaa.