Tamperelainen kansanedustaja Veikko Vallin (ps) tviittasi tekevänsä kansan-gallupin ja julkaisi Twitter-tilillään kyselyn siitä, pitäisikö Euroopan tai Suomen ottaa vastaan Turkin kautta saapuvia pakolaisia. Myöhemmin Vallin poisti Twitter-kyselyn kertomatta tulosta.

Monet ihmettelivät Twitterissä kyselyn poistamista. Helsingin apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr) erityisavustaja Julianna Kentala jakoi kuvakaappauksen Vallinin kyselystä. Siinä tulos näytti olevan 66-prosenttisesti pakolaisten vastaanottamisen kannalla, kun vain 34 prosenttia oli torppaamisen kannalla.

”Kyllä kansa tietää! Aivan kaikki eivät tosin luota kansaan. Joskus heille käy niin, että he päätyvät poistamaan omat kyselynsä kun äänestystulos ei tuekaan omaa näkemystä. Tälle kyselylle kävi nyt niin”, Kentala tviittasi.

Vallin kertoo Uudelle Suomelle, että hän poisti kyselynsä ”Silakkaliikkeen masinoinnin” takia, mistä hän on oli tviitannut jo aiemmin. Silakkaliike on rasismin vastainen epävirallinen ryhmittymä.

”Näin hyökkäys masinoitiin. Fanaattisesta ryhmästä saadaan nopeasti 3000 liikkeelle. Vääristää äänestystulosta. Hyvää oppia tämäkin”, Vallin tviittasi.

Uudelle Suomelle Vallin tarkentaa saaneensa kuvakaappauksen, jonka perusteella silakoiden some-ryhmässä usutettiin ihmisiä äänestämään hänen Twitter-kyselyssään. Silakkaliike-Facebook-ryhmässä on lähes 29 000 jäsentä.

Silakkaliikkeen Facebook-ryhmässä on yhä näkyvissä viesti, jossa Vallinin Twitter-kyselystä kerrotaan ryhmälle.

”Tajusin, että siitä ei tule millään lailla luotettava lopputulos, niin ajattelin, että poistan sen sieltä, mutta sitten se vasta alkoikin se hullunmylly”, Vallin sanoo Uudelle Suomelle.

Vallin sanoo estäneensä yli 200 profiilia Twitterissä kyselyn poistoa seuranneen keskustelun yhteydessä.

”Tämä on kovaa peliä. En tajunnutkaan, millaista tämä on tuolla Twitterin puolella tämä touhu”, hän sanoo.

Kansanedustaja Vallin katsoo, että hänellä ei ole takanaan isoja some-ryhmiä, joista hän voisi mennä kutsumaan äänestäjiä. Perussuomalaisilla on hänen mukaansa olemassa vain jonkinlainen pienryhmä. Perussuomalaisen puolueen Facebook-sivustolla tosin oli keskiviikon tarkistuksen mukaan noin 47 000 tykkääjää.

Silakat eivät Vallinin mukaan ole ainoa ryhmittymä, joka on kritisoinut häntä Twitterissä, vaan myös esimerkiksi etnonationalistit ovat aktivoituneet, kun hän on sanonut mielipiteensä heistä.

Jatkossa Vallin aikookin tehdä Twitter-kyselyjä vain ennemmin neutraaleista asioista kuin tunteita herättävistä asioista.

Vallin muistelee, että hänen kyselynsä äänestystulos oli yli 60 prosenttia puolesta ja reilut 30 prosenttia vastaan silloin, kun hän poisti kyselynsä. Hän uskoo, että tulos oli vääristynyt vedoten Suomen Kuvalehden rasismi- ja maahanmuuttokyselyyn, jonka mukaan suomalaisten suhtautuminen rasismiin on muuttunut nopeasti ja yli 30 prosenttia vastanneista pitivät maahanmuuttajien tuloa Suomeen Syyriasta, Afganistanista, Somaliasta ja Irakista erittäin epätoivottavana.