Kuva: Tiina Somerpuro

Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio päästi torstai-iltana suustaan aivan älyttömän lausunnon Ylen A-Talkissa.

Keskustelua vetänyt toimittaja Annika Damström joutui erikseen varmistamaan, tarkoittiko Tavio todella mitä sanoi. Tavio vahvisti tarkoittavansa. Se tekee kommentista vielä entistäkin uskomattomamman.

Tavio sanoi odottaneensa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö olisi ryhtynyt koronakriisin operatiiviseksi johtajaksi Suomessa.

”Alun alkaen, kun käynnistyi tämä kriisi niin, että se oli meille kaikille selvää, miten suuresta kriisistä nyt on kyse, niin siinä tilanteessa itse, täytyy myöntää, odotin presidentti Niinistön sellaista ulostuloa, että hän olisi ryhtynyt siinä jonkinnäköiseksi operatiiviseksikin johtajaksi”, Tavio sanoi.

”Oletko tosiaan sitä mieltä, että tasavallan presidentti johtaisi koko tätä koronakriisiä hallituksen ohi? Tätäkö tahdot sanoa?” kysyi Damström.

Tavio vastasi:

”Alun alkaen vähän odotin, että niin olisi käynyt.”

Siis Ville Tavio odotti, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö olisi jyrännyt Suomen hallituksen? Että perustuslaki ja valtiosääntö olisi noin vain heitetty romukoppaan?

Joku saattaa kritisoida presidentti Niinistöä liiankin aktiivisesta otteesta hallitukselle kuuluvissa asioissa – muun muassa nyt koronakriisin nyrkkiryhmän ehdottelussa tai aiemmin Syyrian al-Holin leiriä koskevassa keskustelussa – mutta on absurdi ajatus, että Niinistö itse astuisi esiin ja ehdottaisi, että operatiivinen valta pitää antaa hänelle itselleen.

Ajatus on niinkin absurdi, että en usko Tavion näin oikeasti odottaneen. Tavion älytön heitto tuskin on mikään vahinko.

Todellisuudessa Tavio taitaa pelata kahdella asialla. Ensinnäkin hän pelaa vahvan johtajan kaipuulla, joka suomalaisissa luonnollisesti ja ymmärrettävästikin herää kriisin keskellä. Ja toisekseen hän pelaa Maaseudun Tulevaisuuden helmikuisella kyselyllä, jossa joka neljäs suomalainen oli valmis jatkamaan Niinistön presidenttikautta poikkeuslailla.

Samalla Tavio epäsuorasti antaa ymmärtää, että pääministeri Sanna Marin (sd) ei olisi kyvykäs johtamaan tilannetta. Ajatusleikkinä jokainen voi miettiä, tulisiko perussuomalaisista tällaisia heittoja, jos presidenttinä olisi Tarja Halonen ja pääministerinä Matti Vanhanen.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.