Jouluna Suomeen perustettu Silakkaliike järjesti lauantaina ensimmäisen mielenilmauksensa Helsingissä. Poliisin arvion mukaan mielenilmaukseen osallistui 800 – 1 000 ihmistä.

”Tämä on liikkeen ensimmäinen mielenilmaus, jonka tarkoituksena on herättää ihmiset ajattelemaan tasavertaisuutta sekä vastustamaan muun muassa rasismia, fasismia, vihapuhetta ja ilmastodenialismia”, Silakkaliike kertoo tiedotteessaan.

Yksi tapahtumaan osallistuneista on Suomen europarlamentaarikoksi brexitin ansiosta lauantaina noussut Alviina Alametsä (vihr).

”Parvessa on voimaa. Ensimmäisiä tekojani MEPinä oli osallistuminen Silakkaliikkeen flashmobiin. Arvostan valtavasti ihmisiä, jotka ovat solidaarisia muita kohtaan, ja puolustavat rohkeasti kaikkien ihmisoikeuksia. Tarvitsemme vastapainon vihalle, valheille ja pelolle. Voimme yhdessä toimia sellaisena monella tapaa. Aina ei tarvitse olla megarohkea, tai seistä sateessa omien arvojen puolesta. Jo toisten tukeminen - vaikka kommentoimalla somekeskusteluihin positiivisen silakkahymiön - on iso teko”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Helsingin poliisin mukaan samaan aikaan ja samassa paikassa eli Kansalaistorilla järjestettiin myös vastamielenosoitus, johon osallistui noin 40 henkilöä. MTV:n tietojen mukaan kyseessä on Soldiers of Odin.

Vasta reilun kuukauden vanha Silakkaliike on kerännyt paljon kiinnostusta ja kannatusta sosiaalisessa mediassa. Pelkästään Facebookin keskusteluryhmässä on jo noin 28 000 jäsentä.

”Somessa jaetun tiedon lisäksi aiomme järjestää muun muassa erilaisia tilaisuuksia ja infoja vielä tämän kevään aikana. Lisäksi monet eri tahot ovat jo olleet meihin yhteydessä yhteistyökuvioiden suunnittelussa”, Silakkaliikkeessä toimiva Katriina Gafoor kertoo.

Lue myös:

Silakkaliikkeen esikuva on Italian Sardiiniliike, joka syntyi viime syksynä alun perin nimenomaan vastustamaan äärioikeistojohtaja Matteo Salvinin kovaotteisia maahanmuuttolinjauksia. Siitä on alkutalven aikana muodostunut kuitenkin laajempi vastavoima Italian nykyiselle politiikalle.

Italiassa julkistettujen gallupien mukaan Sardiiniliike saisi 11,4 prosentin kannatuksen, jos uudet parlamenttivaalit pidettäisiin nyt.

Lue lisää: