Keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamentaarikkojen delegaatio kokoontuvat puolueen sääntöjen mukaisesti päättämään keskustan ehdokkaasta uudeksi valtiovarainministeriksi maanantaina 8.6. klo 9.

Alun perin perjantaina ministerintehtävästä eronneen Katri Kulmunin seuraajasta oli määrä päättää jo sunnuntaina, mutta keskusta ilmoitti valinnan siirtymisestä lauantaina iltapäivällä. Kokouksen siirtyminen on saanut aikaan kovan huhumyllyn keskustan aikeista.

Suomen Kuvalehti kertoi lauantaina, että sen lähteiden mukaan osa keskustan johdosta uskoo, että puheenjohtajana jatkava Katri Kulmuni yrittää kaataa Sanna Marinin (sd) hallituksen.

”Tarkoittaisi että kokoomus hallitukseen kepun tilalle tai Suomeen oikeistohallitus”, poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen kommentoi uutista Twitterissä.

Keskustan lähtöä hallituksesta ennakoi myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

”Onko päätöksenteon pitkittymisen tosiasiallinen syy se, että keskusta jättäisikin hallituksen nyt samalla, kun Katri Kulmuni jätti valtioneuvoston? Tätä ratkaisua voisi tukea myös se, että Kulmuni kertoi haluavansa jatkaa keskustan puheenjohtajana. Yleisesti sitä ei pidetä mahdollisena, että hallituspuolueen puheenjohtaja ei olisi hallituksen eli valtioneuvoston jäsen. Palaset voisivat siis loksahdella paikalleen keskustan hallituseron kautta”, hän pohtii lauantaina julkaisemassaan blogissa.

Katri Kulmuni kertoi lauantaina haluavansa jatkaa keskustan puheenjohtajana.

”Puoluekokousväki on antanut minulle luottamuksen ja vain se voi ottaa sen minulta pois. Keskustan puheenjohtajaa ei valitse kukaan muu kuin mahtava kenttäväkemme. Jos keskustan puoluekokousedustajat haluavat, että jatkan työtäni keskustan puheenjohtajana yhteisten arvojemme ja keskusta-aatteen pohjalta, niin olen käytettävissä myös Oulun puoluekokouksessa”, hän kirjoitti Facebookissa.

Heinosen mukaan monia keskustalaisia päättäjiä on huolestuttanut Marinin hallituksen toimet.

”Monet eivät voi ymmärtää sitä, että EU:ssa siirryttäisiin keskustalaisen valtiovarainministerin johdolla valtion yhteiseen velkavastuuseen ja monia huolettaa myös holtiton kotimaan velanotto ilman huolta huomisesta. Monet ovat kaivanneet päätöksiä talouden sopeuttamistoimista samaan aikaan, kun valtavia lisävelkoja otetaan ja ennen muuta päätöksiä tulopohjasta suurten pysyvien menojen päätösten yhteydessä. Myös työllisyystoimet on kaikki unohdettu ja siirretty niin ensin viime vuoden kesästä viime syksyyn, sitten viime talveen ja nyt tuoreimpana tulevaan syksyyn. Ja silloinkin tehtäisiin vain jonkinlaisia linjauksia ei siis edelleenkään konkreettia ja sitovia päätöksiä. Ymmärrän hyvin, että tämä vasemmistolainen jakopolitiikka alkaa heikottaa yhä useampaa keskustalaista”, hän kirjoittaa.

Keskustalaisten vaikuttajien arvoitukselliset ulostulot sosiaalisessa mediassa ovat antaneet huhumyllylle vauhtia.

”Suomi tarvitsee vakautta, toimintakykyisen hallituksen ja uskoa tulevaisuuteen”, keskustalainen kansanedustaja Jouni Ovaska tviittasi lauantai-iltana.

”VM-valintakokous siirtyy. Se ei tarkoita, etteikö valintoja silti viikonloppuna tehtäisi. Suuntaan ja toiseen”, toinen keskustan kansanedustaja Joonas Könttä tviittasi aikaisemmin.

Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen Henri Ramberg arvioi, että kyseessä voi olla myös yritys vaikuttaa hallituskumppaneihin.

”Tai sitten tämäkin on keskustan sisäistä peliä ja vaikutusyritys hallituskumppaneihin. Kuka näistä enää ottaa selvää, niin kummalliset menot on”, hän tviittasi Suomen Kuvalehden uutisen jälkeen.