Tunnettu italialainen taloustieteilijä, entinen Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n rahoitusosaston johtaja Carlo Cottarelli vastaa saksalaisten kovasanaiseen arvosteluun kuittaamalla, että myös Saksa saattaa tarvita rahoitusta koronapaketeista.

”Olen itse jo vuosien ajan painottanut rakenneuudistusten tarvetta Italiassa. Tämän kertaisessa kriisissä on kuitenkin kyse siitä, että jos Italia, Saksa ja muu Eurooppa eivät selviydy kriisistä ilman mittaamattomia vahinkoja, koko Eurooppaa menettää asemiaan verrattuna sellaisiin maihin kuin Yhdysvallat ja Kiina. Nyt päätetään Euroopan, ei vain yksittäisen maiden kohtalosta”, hän kirjoittaa sekä milanolaisen Cattolica del Sacro Cuore -yliopiston sivuilla että saksalaisessa Franfurter Allgemeine -lehdessä.

Saksa on vastustanut esimerkiksi yhteisvastuullisia velkakirjoja ja painottanut koronakriisin vuoksi apua tarvitsevien maiden auttamista Euroopan vakausmekanismin EVM:n kautta. Maanantaina Saksa teki kuitenkin myönnytyksen, kun se esitti Ranskan kanssa 500 miljardin euron yhteisvastuullista elvytysrahastoa. Euroopan komissio lainaisi rahat markkinoilta ja jakaisi tulonsiirtoina eniten koronasta kärsineille jäsenmaille.

”Onko tämä solidaarisuutta? Kyllä, mutta vain pieneltä osin. Riski on joka tapauksessa pieni. Jos tämä on solidaarisuutta, se ei todellakaan maksa paljon”, Cottarelli kommentoi.

Hän korostaa samalla, että niin Italian kuin muidenkin euromaiden, myös Saksan, poikkeuksellisen suuret koronakriisistä koituvat alijäämät ovat nyt välttämättömiä, mutta niistä ei saa tulla ”uutta normaalia”.

Lue lisää: