FirstPost kertoo esimerkkinä tapauksesta, jossa erään Reddit-käyttäjän tili oli poistettu käytöstä. Syynä tähän oli WhatsApp-ryhmä, jonka nimi oli muutettu viittaamaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kielletyn nimen seurauksena WhatsApp päätyi poistamaan kaikkien ryhmään kuuluneiden henkilöiden tunnukset. Tosin asiasta Redditissä kertoneen käyttäjän tunnus alkoi toimia normaalisti viikon päästä tapauksesta.

Tapaus ei valitettavasti ole ainoa laatuaan. FirstPostin mukaan vastaavia ”kepposia” on tehty myös muissa ryhmissä. Monien tunnukset on jäädytetty pysyvästi, ja pääsy takaisin WhatsAppiin on vaatinut uuden puhelinnumeron hankkimista. Valitukset WhatsAppin suuntaan ovat tyssänneet viesteihin, joissa on vain todettu käyttäjän rikkoneen palvelun käyttöehtoja.

Vaikka WhatsApp ei näekään ryhmien sisällä nähtävää keskustelua, ryhmien nimet ovat nähtävissä palvelun ylläpidossa. Ilmeisesti tosin ryhmien nimien tutkiminen ja käyttäjätunnusten jäädyttäminen tapahtuvat automaattisesti ilman ihmissilmiä.

Ikävintä tilanteessa on, että WhatsAppin oletusasetusten mukaan kuka tahansa voi lisätä kenet tahansa keskusteluryhmiin. Tämän estääkseen täytyy säätää WhatsAppin asetuksia. Tarvittava säätö löytyy kohdasta Tili (Account) -> Tietosuoja (Privacy) -> Ryhmät (Groups). Asetuksen säätämisen jälkeen ryhmiin lisääminen onnistuu vain omilta kontakteilta.

LUE MYÖS: