Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat maanantaina lounaan merkeissä Luxemburgissa.

Johnsonin ja Junckerin saapuessa tapaamispaikalle ympärille kokoontuneet, Britannian EU-eroa eli brexitiä vastustavat mielenosoittajat buuasivat voimakkaasti.

Myöhemmin päivällä mielenosoittajat soittivat aukiolla EU:n hymniä, Beethovenin Oodia ilolle ja hurrasivat, kun EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier ilmestyi paikalle.

Tapaamisen tarkoituksena oli päivittää brexit-neuvotteluiden tilannetta ja keskustella seuraavista askelista.

Komission tiedotteen mukaan Juncker muistutti, että on Britannian vastuu ehdottaa laillisesti toimivia ratkaisuja, jotka ovat linjassa jo neuvotellun erosopimuksen kanssa.

Junckerin mukaan komissio on edelleen halukas ja avoin tutkimaan, täyttäisivätkö Britannian ehdotukset sen, mitä Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan osalta on jo sovittu erosopimuksessa.

”Tällaisia ehdotuksia ei ole vielä tullut”, tiedotteessa sanotaan.

”EU:n 27-jäsenmaata pysyvät yhtenäisinä.”

Britannian pääministeri Boris Johnson puolestaan toisti haluavansa poistaa sen, mitä tällä hetkellä on rajakysymyksestä sovittu eli niin sanotun varajärjestelyn, backstopin, ja että hän ei aio pyytää EU:lta lisää aikaa, vaan aikoo viedä Britannia ulos EU:sta lokakuun lopussa.

Britannian pääministerin tiedotteen mukaan johtajat sopivat, että neuvotteluiden pitää nopeutua ja että tapaamisia järjestettäisiin pian päivittäin. Lisäksi tapaamisia olisi myös poliittisella tasolla EU:n ja Britannian välillä.

Tilaisuudessa olivat paikalla myös EU:n pääneuvottelija Barnier ja Britannian brexit-ministeri Stephen Barclay.