Ukrainan suurin tukija Yhdysvallat suhtautuu sangen neutraalisti Puolan päätökseen lähettää MiG-29-hävittäjäkalustoa Ukrainan ilmavoimille. Presidentti Andrzej Duda kertoi torstaisessa lehdistötilaisuudessa, että neljä täydessä toimintakunnossa olevaa koneyksilöä luovutetaan ”kirjaimellisesti muutaman päivän kuluessa”.

Pentagon luonnehtii ratkaisua itsenäiseksi päätökseksi, joka ei muuta Yhdysvaltain kantaa F-16-kaluston luovuttamisen suhteen.

Dudan mukaan loput Ukrainalle luovutettavista koneista ovat vielä huollettavina.

Ciriumin tilastojen mukaan Puolalla on yhteensä 29 MiG-29-konetta, joista kuusi koulutuskäytössä, oletettavasti siis kaksipaikkaisia. Duda puhui noin 10–20 koneesta.

Puola on aiemmin lähettänyt 14 Leopard 2 -taistelupanssarivaunua Ukrainaan, ja kun lähetettävien hävittäjäkoneiden määrää tiedusteltiin viime viikolla presidentin kansliaa johtavalta Pawel Szrotilta, hän vastasi että määrä ”ei varmasti” olisi neljäätoista.

Perjantaina Slovakian pääministeri Eduard Heger kertoi, että maa on myös lähettämässä MiG-29-koneitaan Ukrainaan. Maan 11 koneyksilöstä vain vähemmistö on operatiivisessa kunnossa, ja loput koneista menevät suoraan varaosiksi.

Avoimen lähteen tiedustelutietoja keräävän Oryx-ryhmän tilastojen mukaan Ukrainan ilmavoimat on menettänyt sodassa 18 MiG-29-koneyksilöä. Niin ikään ilmasta ilmaan -tehtävissä toimivaa Su-27-kalustoa on tuhoutunut 8 kappaletta, eli hävittäjäkoneita on menetetty yhteensä 26.

Puolustajat. Ukrainan ilmavoimien Su-27-kalustoa joulukuussa 2018.Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Ukrainan ilmasotaa käsittelevässä raportissaan brittiläinen RUSI (Royal United Services Institute) on haastatellut ukrainalaislentäjiä, joiden mukaan Venäjän Su-30SM- ja Su-35-hävittäjäkalusto on teknisen suorituskykynsä kannalta merkittävästi parempaa kuin ukrainalainen hävittäjäkalusto.

Venäläiskaluston tutkat näkevät pidemmälle kuin ukrainalaisten, minkä lisäksi venäläistutkilla on parempi kyky seurata alhaalla lentävää konetta maaston tutkakaiuista huolimatta (nk. look-down, shoot-down -kyky).

Tämän lisäksi venäläisten R-77-1-ohjus kantaa pidemmälle kuin Ukrainan käyttämät R-27R/ER-ohjukset. Venäläiskoneet ovat sodan aikana kyenneet saamaan tutkalukituksen ja ampumaan ohjuksia yli 100 kilometrin etäisyydellä lentäviin ukrainalaiskoneisiin.

RUSIn mukaan moiselta etäisyydeltä suoritetuilla laukaisuilla on verraten pieni osumatodennäköisyys, mutta taktiikka pakottaa ukrainalaishävittäjät puolustuskannalle ennen kuin ne ovat ehtineet oman laukaisuetäisyytensä päähän.

Lisäksi Ukrainan ohjukset ovat niin kutsuttuja puoliaktiivisia ilmataisteluohjuksia, eli niitä pitää vielä laukaisun jälkeen avustaa ”valaisemalla” maalia hävittäjän omalla tutkalla.

Niinpä venäläishävittäjien tutkavaroitin varoittaa laukaisusta heti sen tapahduttua, minkä lisäksi ukrainalaiskoneiden pitää säilyttää tutkalukitus ohjuksen koko lennon ajan kohteen liikehdinnästä sekä omasuoja- ja elso-järjestelmien käytöstä huolimatta.

Invaasion ensimmäisinä päivinä Ukrainan aggressiivisia taktiikoita käyttävät ja taitavasti maastonmuotoja hyväksikäyttäneet hävittäjälentäjät todennäköisesti kuitenkin onnistuivat pudottamaan Venäjän ilmavoimien kalustoa, tosin omien tappioiden kustannuksella.

Tiedossa ei ole, miten nyt lähetettävät MiG-29:t on varustettu ja/tai tuleeko niiden mukana myös aseita.

LUE LISÄÄ: