Sorrento

Pääministeri Giuseppe Conten mukaan Italia avataan kokonaan kahden viikon kuluessa ensi maanantaista lähtien. Koko Italia suljettiin koronaviruksen vuoksi 10. maaliskuuta, minkä jälkeen vain ruokakaupat, apteekit, lehtikioskit ja tupakkakaupat ovat saaneet olla auki.

Maanantaina toimintansa saavat aloittaa uudelleen auto-, kokoonpano- ja muotiteollisuus sillä edellytyksellä, että työntekijät pystyvät pitämään yhden metrin turvavälin toisiinsa. Seuraavaksi työt voidaan aloittaa rakennustyömailla ja muissa tehtaissa. Hallituksen mukaan 2,7 miljoonaa italialaista voi tässä vaiheessa palata työpaikoilleen.

11. toukokuuta ovensa saavat avata kaupat, kampaamo- ja parturiliikkeet sekä kauneushoitolat edellyttäen, että asiakkaiden välillä voidaan pitää turvaetäisyys. Viimeiseksi 18. toukokuuta Italia avaa ravintolat, kahvilat ja baarit.

THL:ää Italiassa vastaavan ISS:n johtaja Silvio Brusaferro kehottaa sekä hallitusta että italialaisia kuitenkin vielä varovaisuuteen.

”Olemme toisen vaiheen, eli toimintojen avaamisen kynnyksellä, mutta siitä tulee vaikeaa. Avaaminen pitäisi toteuttaa askel askeleelta, ei näin nopeasti. Meidän pitäisi ensin löytää tapa elää koronaviruksen kanssa, sillä se ei tule poistumaan Italiasta. 90 prosenttia italialaisista ei ole saanut tartuntaa eikä heillä ole immuniteettia ja he ovat edelleen vaarassa. Yksi henkilö voi laittaa koko epidemian uudelleen liikkeelle”, hän varoitti radiohaastattelussa perjantaina aamupäivällä.

Brusaferron mukaan testaamisesta ja uusien tartuntojen määrän tarkasta seuraamisesta tulee ensi maanantaista lähtien vieläkin tärkeämpää kuin se on tähän asti ollut.

”Jos tartuntojen määrä lähtee kasvuun, meidän on otettava takapakkia ja alettava sulkemaan toimintoja uudelleen.”

Kovasanaisia varoituksia lausuu myös Italian terveysministeriön ja Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntija Walter Ricciardi, jonka mukaan Italian tulisi ennen lockdownin purkamista ainakin varmistaa, miten ihmiset saadaan kunnioittamaan yhden metrin turvaetäisyyttä sekä vahvistaa terveydenhuoltojärjestelmän kestokykyä. Lisäksi Ricciardi vaatii La Stampan haastattelussa viranomaisia lisäämään testausta ja jäljittämään tartuntaketjuja paljon nykyistä paremmin.

”Nämä ovat perusasioita lockdownin avaamisen valmistelussa. Lockdown voidaan purkaa siinä vaiheessa, kun päivittäiset uudet tartunnat lasketaan yhden käden sormilla”, hän linjaa.

Koronaviruksesta parantuneiden määrä ylitti torstaina ensimmäisen kerran sairastuneiden määrän. Uusia tartuntoja raportoitiin torstai-iltana päättyneellä 24 tunnin jaksolla kuitenkin yli 2 600. Myös koronaan menehtyneiden määrä on edelleen huolestuttavan korkea: virus on vaatinut yli 25 000 italialaisen hengen ja pelkästään torstaina kuolleita oli 464.

Italian vaikea taloustilanne painostaa kuitenkin pääministeri Contea vaikeisiin päätöksiin. Italian hallitus ilmoitti tällä viikolla kasvattavansa budjettialijäämää uudella 55 miljardin euron hätäpaketilla. Hallitus ennustaa Italian valtionvelan paisuvan tänä vuonna jo nyt tiedossa olevien menojen vuoksi 150-155 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Viime vuonna velkasuhde 135 prosenttia ja Italia oli jo ennen koronaviruksen iskua Kreikan jälkeen velkaantunein euromaa.

Italian talouden ennustetaan supistuvan tänä vuonna ainakin kahdeksan prosenttia, mikä ennestään lisää painetta Contea kohtaan, sillä monien ekonomistien mukaan Italia oli teknisessä taantumassa jo ennen koronavirusta.