Pahimman koronavaiheen yli päässyt Italia on ilmoittanut lieventävänsä seitsemän viikkoa kestäneitä koronarajoituksiaan 4. toukokuuta alkaen. Sukulaiset voivat vierailla toistensa luona kasvosuojat päällä ja julkiset puistot avataan, joskin rajoitetusti. Koulut sen sijaan aukeavat vasta syksyllä, BBC kertoo.

Italiassa raportoitiin sunnuntaina 260 uudesta koronakuolemasta. Luku on alhaisin sitten maaliskuun puolivälin. Italiassa koronaan on kuollut kaikkiaan noin 26 000 ihmistä.

Italian muita toimia ovat ihmisten liikkumisen salliminen näiden omilla hallintoalueilla – mutta ei eri alueiden välillä – hautajaistoiminnan käynnistäminen rajoitetusti sekä baarien ja ravintoloiden avaaminen noutoruoan hakua varten, kun tähän asti sallittua on ollut vain aterioiden toimitus. Ateriat pitää kuitenkin nauttia muualla. Myös parturit ja kampaamot aukeavat.

Pääministeri Giuseppe Conte korosti tarvetta kaikesta huolimatta jatkaa sosiaalista etäännyttämistä. Hän kehotti ihmisiä pitämään kolmen metrin turvavälin toisiinsa.

”Jos rakastat Italiaa, pidä etäisyys”, hän sanoi.

Myös muut Euroopan ovat avaamassa rajoituksiaan osittain. Espanjassa lapset päästettiin sunnuntaina ulos ensimmäistä kertaa kuuteen viikkoon. Sveitsissä avataan puutarhamyymälät ja parturikampaamot, ja kahden viikon sisällä avautuvat myös koulut ja kaupat. Kokoontumiskielto pysyy kuitenkin voimassa, eikä ravintoloiden avaamisesta ole tietoa, BBC kertoo.

LUE MYÖS:

Ostian satamakaupungissa rantapalveluiden omistajat varautuvat vierailijoiden saapumiseen.Kuva: Davide Fracassi