Madrid

Espanja sai tiistaina viimein uuden hallituksen lähes vuoden kestäneen tuskaisan yrittämisen jälkeen.

Sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez kokoaa maalle sosialistien ja radikaalivasemmiston Podemos-puolueen koalition, jolla ei ole parlamenttienemmistöä, vaan se nojaa Katalonian separatistien, baskinationalistien sekä muiden alueellisten pienryhmien tukeen.

Kyseessä on ensimmäinen useamman kuin yhden puolueen hallitus Espanjassa sitten 1930-luvun.

Oikeistopuolueet vastustivat kiivaasti hallituksen syntyä parlamentti-istunnossa, joka oli riitaisempi kuin koskaan Espanjan demokratian aikana. Se jakoi maan poliittisesti kahtia suorastaan vihamielisissä tunnelmissa.

Oikeisto pelkää, että vasemmisto taipuu separatistien vaatimuksiin, jotka tähtäävät valtion hajottamiseen. Vasemmiston mukaan taas oikeisto panikoi, koska ei osaa hävitä.

Espanjassa hallitus miehittää aina omilla edustajillaan kaikki korkeat virat ja valtionyhtiöiden sekä -laitosten johtopaikat.

Parlamentti torjui Sánchezin valinnan sunnuntaina ensimmäisessä äänestyksessä.

Tänään tiistaina toisessa äänestyksessä hallitushanke meni läpi äänin 167 puolesta, 165 vastaan ja 18 tyhjää.

Tyhjää äänestivät Katalonian vasemmistoseparatistien puolue ERC ja baskien äärivasemmiston Bildu, jotka näin mahdollistivat hallituksen valtaantulon.

Poninhäntätukkaisesta Podemos-johtaja Pablo Iglesiasista tulee Espanjan varapääministeri päävastuualueenaan sosiaaliasiat.

Ministerisalkun saa myös kommunistipoliitikko Alberto Garzón. Lehdistön mukaan hänen keskeinen tehtävänsä kuluttajasuojasta vastaavana ministerinä on panna kuriin yksityinen rahapeli- ja vedonlyöntibisnes.

Yliopistot saa vastuulleen katalonialainen, Podemosia lähellä oleva Manuel Castells, joka muistetaan hyvistä Suomi-suhteistaan.

Castells laati Suomelle vuonna 2013 professori Pekka Himasen kanssa kohua herättäneen, pääministeri Jyrki Kataisen tilaaman ja 700 000 euroa maksaneen tulevaisuusraportin.

Kaikkiaan hallitukseen on tulossa ainakin viisi ministeriä Podemos-mandaatilla.

Sosialistit ja Podemos ovat julkistaneet 50-sivuisen hallitusohjelman, joka sisältää muun muassa yritysverotuksen tuntuvan kiristämisen, minimipalkkojen uuden noston sekä eläkkeiden korotukset hintaindeksin mukaisina.

Monen ekonomistiarvion mukaan aiotut veronkorotukset ja uudet verot eivät riitä luvattujen menojen kattamiseen.

Podemos on aiemmin vaatinut esimerkiksi Espanjan velkojen uudelleenjärjestelyä ja talouskriisissä valtion syliin kaatuneen Bankia-pankin yksityistämisestä luopumista. Hallitusohjelmassa näitä vaatimuksia ei ole.

Talouskriisin aikaisen työreformin uusi hallitus lupaa keskeisiltä osin kumota. Se merkitsee paluuta työpaikkakohtaisista liittokohtaisiin sopimuksiin.

Tällä tietoa hallituksen vuoden 2020 budjettiesitys tulee törmäämään vaikeuksiin EU:n komissiossa.

Sánchezin vt. hallitus lähetti syksyllä komissiolle budjetin raamiluonnoksen, joka Brysselissä tyrmättiin. Luonnos ei komission mukaan sisältänyt juuri lainkaan sovittuja rakenteellisia menoleikkauksia.

Espanjan budjettivaje oli vuonna 2018 kaksi ja puoli prosenttia. Keskuspankin ennakkoarvion mukaan vaje olisi viime vuonna ollut samaa tasoa.

Viime vuosi elettiin kokonaan vuoden 2018 budjetilla, koska separatistit äänestivät helmikuussa budjettiesitystä vastaan, eikä Sánchez edes yrittänyt saada talouspolitiikalle vihreää valoa oikeistolta.

Oikeisto on nytkin käytännössä suljettu ulos valtion talouspolitiikan laadinnasta, vaikka kolme espanjamielistä oikeistopuoluetta edustavat lähes puolta Espanjaa.

Kahden viikon sisällä Sánchezin hallitus lupaa aloittaa separatistien kanssa neuvottelut "Katalonian poliittisen konfliktin" ratkaisuista. Tavoite on viedä neuvottelutulos Katalonian alueella kansanäänestykseen, jota oikeisto lujasti vastustaa.