Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo muuttaneensa mielipidettään puolustusliitto Natosta jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Hän kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa olleensa liittoutumisen kannalla jo ”pitemmän aikaa” ja viittaa pääministerikauteensa.

”Sinä aikana oma kannanmuodostukseni eteni. Kantani muuttumiseen vaikutti ennen muuta sen näkeminen, kuinka tiivistä yhteistyötä puolustuksen puolella monet EU-maat tekevät Naton puitteissa. Suomi on kumppanimaa, mutta se on erilainen asema kuin olla Naton jäsenmaa”, Marin sanoo.

Hän sanoo, ettei osaa määrittää tarkkaa hetkeä kantansa muuttumiseen. Vielä vuoden 2019 eduskuntavaalien alla Marin vastusti Nato-jäsenyyttä.

Pääministeri uskoo Suomen ja Ruotsin jättävän hakemuksensa Natoon ensi viikolla samaan aikaan. Hän itse sanoo pitäneensä Nato-hakemusta varmana heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

”Heräsin hyvin aikaisin, kun minuun oltiin yhteydessä. Sain tiedon Venäjän hyökkäyksestä ja tiesin, että kaikki on nyt muuttunut. Olin hyvin pian aivan varma, että Suomi ja todennäköisesti myös Ruotsi tulevat hakemaan Nato-jäsenyyttä”, hän kertoo helmikuun 24. päivästä.