Thaimaan valuutan bahtin selvä vahvistuminen on jo alkanut tehdä maasta vähemmän houkuttelevan siellä asuville länsimaisille eläkeläisille. Uutistoimisto Bloombergin haastattelema tanskalaiseläkeläinen sanoi, että käynnissä olisi joukkolähtö alueelta.

LUE LISÄÄ:

”Suomalaiset ovat täällä vielä odotuslinjalla. Joukkopako on ehdottomasti liioitteleva sana”, kommentoi Thaimaassa kymmenen vuotta asunut yrittäjä Kari Tarvainen. Hän tuntee suomalaisyhteisön hyvin, sillä hän pyörittää Thaimaan suomalaisten lehteä Thai-Finn Magazinea.

Pattayalla asuvan Tarvaisen mukaan monet maassa pitkään talviaan viettäneet ovat käyneet tänä ja viime vuonna enenevässä määrin tutustumassa naapurimaihin kuten Vietnamin.

”He tekevät täältä ikään kuin tutustumismielessä lyhyempiä, muutaman viikon tai kuukaudenkin reissuja naapurimaihin. Ilmiselvästi katsellaan, mihin tästä voisi suunnata jos tilanne ei palaudu ennalleen”, Tarvainen sanoo.

Hänen mukaansa kyse on juuri rahan arvon muuttumisesta. Muutoin elämä on pysynyt maassa ennallaan.

Minkälaisilla tuloilla Thaimaassa sitten pärjää?

”Kyllä täällä on ihan kansaneläkkeen perusosalla roikkuvia. Eihän se silloin tietysti mitään juhlaa ole”, Tarvainen sanoo. Alle tuhannella eurolla kuussa voi siis pärjätä, mutta silloin humputteluun ei juuri jää varaa.

”Asunnon voi saada 150–200 eurolla. Sillä saa välttävän asunnon eikä keskeiseltä paikalta”, Tarvainen sanoo. Hänen mukaansa Thaimaassa pidempiä aikoja viettävien suomalaiseläkeläisten keskuudessa 1500–2000 euron eläkkeet ovat ”paljon yleisempiä”.

Eläkeläisviisumiin vaaditaan rahaa

Yksi rahaa vaativista asioista Thaimaassa voi olla viisumi, jota tarvitaan pidempään oleskeluun.

Tarvaisen mukaan Thaimaan niin sanottu eläkeläisviisumi koskettaa monia maassa aikaansa viettävistä suomalaiseläkeläisistä. ”Iso osa eläkeläisistä tulee viideksi ja kuudeksi kuukaudeksi ja juuri tällä viisumilla”, hän kertoo.

Eläkeläisviisumin vaateiden mukaan tulijoiden täytyy tallettaa paikalliseen pankkiin 800 000 bahtia eli liki 24 000 euroa tai tienata kuukausittain 65 00 bahtia eli runsaat 1940 euroa.

Bahtin vahvistuminen näkyy selvästi näissä summissa. Nyt 65 000 bahtia on runsaat 1940 euroa, kun se kaksi vuotta sitten vastasi 1660 euroa. 800 000 bahtia taas vastasi kaksi vuotta sitten noin 20 400 euroa.

Tarvaisen mukaan pankkiin talletettavaksi vaadittu 800 000 bahtia koskeva vaatimus on kiristynyt. Aiemmin talletusrahoja sai käyttää tultuaan maahan, mutta nykyään tilille tehdään myös välitarkastuksia, joten rahoja ei voi käyttää miten haluaa.