Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelee valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen tulkintaa, jonka mukaan syyteharkinta kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps) koskevassa tapauksessa vaatii eduskunnan suostumuksen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavan perjantaina ollut Toiviainen muistuttaa, että ennen kuin kansanedustajan valtiopäivillä lausuma mielipide voidaan viedä syyteharkintaan, täytyy eduskunnalta perustuslain mukaisesti pyytää syyteharkintalupa. Toiviaisen tulkinnan mukaan lupa täytyy pyytää, vaikka tapauksesta tehtäisiin syyttämättäjättämispäätös.

”Tämä on valtiosääntöoikeudellinen asia, ja siihen on muita asiantuntijoita myös, jotka varmasti pohtivat tätä samaa asiaa. Itse olen tulkinnut, että sekä siinä tilanteessa, jos mahdollisesti syyte nousisi kuin myös siinä tilanteessa, jos tulisin mahdollisesti jättämään syyttämättä, tarvitsen syyttämisluvan eduskunnasta”, hän sanoi Helsingin Sanomien ja Verkkouutisten mukaan.

Jussi Halla-ahon tulkinta on toinen.

”Perustuslain 30§: Syyttämättä jättämiseen ei tarvita eduskunnan lupaa. Syyteharkintaan ei tarvita eduskunnan lupaa. Vain syytteeseen asettamiseen tarvitaan eduskunnan lupa. Ei ole vaikea asia. Voi katsoa perustuslaista”, hän kommentoi Twitterissä.

Lue myös:

Hän toteaa tviitistään syntyneessä keskustelussa, että oikea kysymys olisi: Missä kohtaa perustuslakia kielletään valtakunnansyyttäjää tekemästä syyteharkintaa tai syyttämättäjättämispäätöstä.

(Juttu jatkuu upotusten alla.)

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti tammikuussa pyytää eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen vieraslajipuheistaan. Syyte koskee Mäenpään eduskunnan täysistunnossa käyttämää puheenvuoroa. Niin sanottuun vieraslajipuheeseen liittyvä pyyntö on poikkeuksellinen.

Mäenpää puhui turvapaikanhakijoista eduskunnassa viitaten hallitusohjelmakirjaukseen, jossa puhuttiin luonnon monimuotoisuutta ja siihen liittyviä ihmisten hyvinvointia ylläpitäviä ekosysteemipalveluja uhkaavien kasvien ja eläinten torjuntatoimenpiteistä.

Lue myös:

Mäenpää mainitsi ”vieraslajien” torjunnan yhteydessä, jossa hän käsitteli turvapaikanhakijoita ja heidän uskontojaan.

”Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ’Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.’ Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa”, Mäenpää sanoi.

Lisää aiheesta: