Viranomaisten perjantainen valvontaisku paljasti useita puutteita takseissa Uudellamaalla.

Perjantaiyönä tehdyssä tehovalvonnassa poliisi, verohallinnon verotarkastajat ja Traficomin edustajat tarkistivat yhteensä 213 taksia. Takseista 59 prosentissa kaikki oli kunnossa, mutta lopuista paljastui erilaisia rikkeitä tai puutteita.

"Puutteita esiintyy edelleen liian monen taksin kohdalla. Meidän pitäisi päästä siihen tilanteeseen, että huomautettavaa löytyy vain harvakseltaan", sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Eniten huomautettavaa oli kuljettajan ja taksiluvanhaltijan nimi- ja yhteystietojen näkyvyydessä. Liikennepalvelulain mukaan matkustajan nähtävillä on oltava luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi.

Myöskään taksin hintatiedot eivät näkyneet kaikissa autoissa kunnolla.

Lain vaatimat luvat olivat poliisin mukaan kunnossa suurimmalla osalla tarkastetuista takseista. Valvonnassa löydettiin yksi luvaton taksiyrittäjä, ja ajolupa puuttui kolmelta taksinkuljettajalta. Lisäksi neljässä tapauksessa taksiajossa käytettyä ajoneuvoa ei ollut merkitty luvanvaraiseen käyttöön.

Perjantain valvonnan kohteena olivat kaikki asiakkaita kuljettaneet taksit. Valvontaa suoritettiin Helsingin keskustassa, erityisesti Rautatientorin ympäristössä, Katajanokalla, Länsisatamassa sekä Itä- ja Pohjois-Helsingissä. Vantaalla valvontaa tehtiin erityisesti lentoaseman läheisyydessä, Myyrmäessä ja Tikkurilassa ja Espoossa Leppävaaran, Matinkylän, Espoon keskuksen ja Tapiolan taksiasemilla.

Taksiliikenteen sääntely muuttui heinäkuun alusta 2018, kun uusi taksilaki tuli voimaan. Tämän jälkeen aloitettiin taksiliikenteen yhteisvalvonta.