Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi MTV:llä, että valtion omistuksia ja omaisuutta voidaan käyttää budjettiriihessä hallituksen investointeihin muullakin tapaa kuin vain myymällä yhtiöiden osakeomistuksia.

MTV on kertonut nimettömiin lähteisiin perustuen, että hallitus päättäisi tiistaina alkavassa budjettiriihessään valtio-omaisuuden myynnistä miljardilla eurolla. Myynneillä rahoitettaisiin hallitusohjelman mukaisia kertaluontoisia lisämenoja eli niin sanottuja tulevaisuusinvestointeja. Näitä on määrä tehdä kolmen miljardin euron edestä koko hallituskaudella.

Lindtman sanoi Huomenta Suomi -lähetyksessä tiistaina, ettei hän usko hallituksen päättävän myyntikohteista tänään tiistaina.

”Se on selvää, että tulevaisuusinvestoinnit pistetään käyntiin”, hän jatkoi.

Mitä tulee valtio-omaisuuteen, ”ei ole ainoastaan kyse siitä, että nyt vain myytäisiin”, Lindtman avasi lähetyksessä.

”Siellähän on myös osinkotuloja, joita valtio saa näistä yhtiöistä”, hän kertoi.

”Kolmas vaihtoehto voi olla esimerkiksi ikään kuin pääomitus, jota vastaan erilaisissa yhtiöissä otettaisiin vaikkapa lainaa, ja sillä laitettaisiin yhtiöiden kautta käyntiin hankkeita. Nämä kaikki ovat valikoimassa olemassa”.

Lähetyksessä oli paikalla myös oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arja Juvonen. Perussuomalaisten kanta on, että valtion omaisuutta ei tällä hetkellä tulisi myydä lainkaan.

”Kuulostaa aivan järkyttävältä ja hirveältä. Ylipäätään valtion omaisuuden myynti on huolestuttavaa”, Juvonen kommentoi hallituksen suunnitelmia.

”Lypsävää lehmää ei pidä myydä, ja tässä ollaan tekemässä suurta virhettä.”

Juvonen arvosteli Lindtman lausuntoa todeten, että hallituksella tulisi olla budjettiriihen alla ”hahmotelma” siitä, mitä omaisuutta ollaan myymässä ja mihin myyntituloja ollaan laittamassa. Lindtman huomautti, että selvä suunnitelma onkin.

”[Rahoilla käynnistetään] tulevaisuusinvestoinnit, jotka luovat kasvua”, Lindtman sanoi.

Hän huomautti, että mikäli valtion omaisuutta päädytään myymään, ”myyntejä ei voi kertoa kuukausia etukäteen”.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) totesi mediainfossa tiistaiaamuna, että kertaluonteisissa tulevaisuusinvestoinneissa puhutaan ensi vuoden budjetin osalta sadoista miljoonista, mutta ”jäädään vähän alle miljardin” .

LUE MYÖS: Selvitysmies lopettaisi Juha Sipilän luoman Vaken – palauttaisi 2,3 miljardin euron pääoman valtiolle

LUE MYÖS: Näin Suomen hävittäjäkaupasta neuvotellaan: Tampereen ”bunkkerissa” käy kuhina – Pian kaikki 5 hävittäjää lentävät Suomen talvessa