Sanna Marin (sd) nimitettiin tiistaina Suomen pääministeriksi. Hänen valintansa on ylittänyt kansainvälisen median uutiskynnyksen.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoo Talouselämälle, että Marinille on tullut haastattelupyyntöjä tähän mennessä arviolta pari sataa. Pyyntöjä tulee niin Anttikoskelle kuin Marinin erityisavustajalle jatkuvalla syötöllä. Tänä aamuna tahti kiihtyi.

”Kansainvälinen media käy aika kuumana tällä hetkellä”, Anttikoski kertoo.

STT kertoi maanantaina, että Anttikosken mukaan kaikkia haastatteluja ei ole mahdollista toteuttaa. Hän toistaa arvionsa Talouselämälle.

”On ihan selvää, ettemme pysty kaikkeen. Hänen aikansa ei riitä”, Anttikoski sanoo.

Haastattelupyyntöjä on tullut viestintäjohtajan mukaan paljon brittimedioilta ja yhdysvaltalaisilta uutiskanavilta. Myös nimekkäät aikakauslehdet ovat kiinnostuneet Marinista.

”Oikeastaan kaikki tutummat mediat on varmaan liikkeellä. Tänä aamuna soitti Time-lehti, joka haluaisi tehdä laajan henkilökuvan.”

Time on yhdysvaltalainen aikakauslehti, joka tunnetaan henkilöhaastatteluistaan. Lehti myös listaa joka vuosi maailman vaikutusvaltaisimpia henkilöitä.

Painopiste asiahaastatteluissa

Haastattelupyyntöjä käydään läpi tarkemmin keskiviikkona. Anttikoski arvelee Marinin painottavan asiahaastatteluja, joissa hän voi nostaa esiin Suomen linjaa.

"Hän haluaa nostaa tärkeitä asioita esille, joten varmaan sitä kautta valinta pyritään tekemään. Katsomme, mikä on järkevää ja missä puhutaan asiaa”, Anttikoski sanoo.

Hän kertoi STT:lle maanantaina, että asiahaastattelupyyntöjä on tullut esimeriksi Sky Newsiltä, BBC:ltä ja Wall Street Journalilta.

Anttikoski arvioi, että Marin haluaa keskittyä työhönsä pääministerinä, mutta huomauttaa, että ministerien tehtäviin kuuluu haastattelujen antaminen ja viestiminen.

"Viestiminen pitää pystyä hoitamaan, mutta on ihan totta, että ihan varsinaisissakin töissä on hoitamista. Sen mukaan täytyy katsoa.”

Poikkeuksellinen näkyvyys Suomelle

Marinin valinnasta ovat uutisoineet lukemattomat suuret kansainväliset mediat, kuten The New York Times, Financial Times ja BBC.

Marin on korostanut, ettei hän ajattele sukupuoltaan tai ikäänsä, mutta juuri ne näyttävät herättäneen median huomion.

Moni media on nostanut otsikkoon, että Marinista tulee 34-vuotiaana tiettävästi maailman nuorin istuva pääministeri. Uutisissa korostettiin myös sitä, että Suomen hallituspuolueiden johdossa on neljä naista. Keskustaa johtaa valtiovarainministeri Katri Kulmuni, rkp:ta oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, vasemmistoliittoa opetusministeri Li Andersson ja vihreitä sisäministeri Maria Ohisalo.

Anttikosken mukaan Marinin nousu pääministeriksi on herättänyt kiinnostusta poikkeuksellisen paljon. Hän ei ole kahden vuoden aikana kohdannut vastaavaa.

”Ihan poikkeuksellista, enkä sitä oikeastaan ihmettele”, hän sanoo.