Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki vaatii Suomen lähihistorian kannalta merkittävän dokumentin, eli niin sanotun Tiitisen listan, avaamista.

”Nyt, 30 vuotta muurin murtumisen jälkeen, olisi Suomessakin korkea aika perustaa asiantuntijaryhmä selvittämään oikeuskäytäntöä ja avoimuusperiaatetta Stasi-aineiston käsittelyn osalta”, Lepomäki kertoi tiedotteessaan.

Tiitisen listalla tarkoitetaan Supon listaa suomalaisista, jotka olivat yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin kanssa. Vuonna 1990 saatu lista on nimetty silloisen suojelupoliisin päällikön Seppo Tiitisen mukaan. Listalla on 18 nimeä.

Lepomäen mukaan Suomessa tulisi asettaa asiantuntijaryhmä arvioimaan tarpeita mahdolliselle Lex Stasille, jonka pohjalta olemassa olevia ja mahdollisia, tulevia vakoiluaineistoja voitaisiin käsitellä ja avata oikeusvaltioperiaatetta noudattaen.

”Tiitisen lista pitäisi avata ja samalla kertoa kansalle, että kyse on vain vihjelistasta. Ihmisiä ei oikeusvaltiossa tuomita pelkkien huhupuheiden perusteella, mutta oikeusvaltiossa ei myöskään jätetä Suomen turvallisuuden kannalta kriittisiä asioita selvittämättä vain siksi, että ne voivat olla joillekin osapuolille kiusallisia”, Lepomäki toteaa.

Vuonna 2018 suojelupoliisi päätti olla luovuttamatta Tiitisen listaa, josta oli tehty yksi tutkimuslupahakemus.

Supo perusteli päätöstä sillä, että luovuttaminen vaarantaisi sen kansainvälisen yhteistyön edellytykset.

Tiitisen muistelmien mukaan hänen nimeään kantavalla listalla ei ole yhtäkään ”merkittävää henkilöä politiikan saralta”.

Lepomäki käsitteli asiaa eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestetyssä Berliinin muurin murtumisen 30-vuotisjuhlatilaisuudessa.

LUE MYÖS: