Geopolitiikkaan erikoistuneen tutkimusyhtiö Eurasia Groupin perustaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer nostaa alkaneen vuoden käännekohdaksi geopolitiikassa.

”Kiina ja USA riitelevät, kehittyneet maat ovat vaarallisesti jakautuneita ja ilmastonmuutoksen merkitys on vakavampi kuin koskaan ennen. Lyhyesti sanottuna, nämä asiat todennäköisesti saavat aikaan maailmanlaajuisen riskin”, hän kommentoi.

Eurasia Group julkisti maanantaina perinteisen analyysinsä alkaneen vuoden suurimmista geopoliittisista riskeistä. Ensimmäisenä mainitaan Yhdysvallat.

”Kuka hallitsee Yhdysvaltoja? Maan insituutiot testataan tänä vuonna täysin arvaamattomilla tavoilla. Tulevat presidentinvaalit saattavat monien mielestä olla laittomat ja aiheuttaa epävarmuutta. Lisäksi ulkopolitiikan ilmasto on kaikkea muuta kuin vakaa”, Bremmer ja Eurasia Groupin hallituksen puheenjohtaja Cliff Kupchan sanovat.

Heidän mukaansa presidentti Donald Trumpin politiikka on jakanut Yhdysvallat kahtia vaarallisella tavalla.

”Tulevissa presidentinvaaleissa nähdään brexit-äänestyksen kaltainen tilanne, jossa kansa jakautuu 50-50. Se tarkoittaa valtaa poliittista epävarmuutta.”

Lue seuraavaksi:

Toiseksi vakavimpana riskinä Eurasia Group pitää Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan vaikutuksia teknologiateollisuuteen.

”Se vaikuttaa puolijohteiden valmistukseen, pilviteknologiaan ja 5g:hen”, Bremmer ja Kupchan varoittavat.

Kolmas riski on Kiinan ja Yhdysvaltain tilanne ylipäänsä. Eurasia Group pelkää maiden nokitteliun johtavan muun muassa uusiin levottomuuksiin Hongkongissa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa.

Neljäntenä Eurasia Group nostaa esiin monikansallisten yhtiöiden vaikeudet protektionismin lisääntyessä.

”Esimerkiksi Euroopan unionissa pyritään suosimaan kotimaista tuotantoa ja eurooppalaisia yhtiöitä, Yhdysvallat haluaa rajoittaa ulkomaisten yhtiöiden toimintaa ja investointeja.”

Lue seuraavaksi:

Viidenneksi Eurasia Group varoittaa Intian pääministerin Narendra Modin politiikan saattavat aiheuttaa konflikteja Intian sisällä.

Kuudes riski Eurasia Groupin listalla on Euroopan geopoliittinen tilanne.

”Euroopan nykyisten johtajien mukaan EU on ollut lapsellisen hyväuskoinen odottaessaan, että sen pääasialliset kauppakumppanit noudattavat sääntöjä. Nyt tähän halutaan puuttua”, Bremmer ja Kupchan ennakoivat.

He arvioivat, että jännitteet EU:n ja Yhdysvaltojen sekä EU:n ja Kiinan välillä kasvavat.

Lue myös:

Seitsemäntenä listalla nostetaan esiin ilmastonmuutos. Bremmer ja Kupchan varoittavat erityisesti Pariisin ilmastosopimuksen epäonnistumisesta.

”Sopimuksessa asetettiin tavoitteeksi lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen. Tällä hetkellä puhutaan yleisesti 3,5 asteesta. Maailman suurin päästöjen tuottaja Kiina on 3 asteen vauhdissa, Yhdysvallat 4 asteessa. Se kasvattaa kansalaisten protestien todennäköistä ja myös vakavat levottomuudet ovat mahdollisia.”

Vasta ilmastonmuutoksen jälkeen Eurasia Group tarttuu Lähi-idän tilanteeseen.

”Suleimanin surma kasvatti Iranin ja Yhdysvaltojen jännitteitä, mutta riski on listalla vasta kahdeksas, koska uskomme julkisen painostuksen estävän suursodan syttymisen”, Bremmer katsoo.

Kaksi viimeistä riskiä koskevat Latinalaista Amerikkaa ja Turkkia. Molemmille alueille ennakoidaan suurta epävarmuutta vuonna 2020.

Varsinaisen riskilistan ulkopuolelta Bremmer ja Kupchan nostavat esiin populismin ja brexitin jälkeisen ajan.

”Populismi saattaa hyvinkin vahvistua talouskasvun hidastumisen ja ilmaston muutoksen seurauksena, mutta emme usko kehityksen olevan vahvaa vielä 2020.”

Brexitin jälkeiselle Britannialle he odottavat rauhallisempia poliittisia aikoja, mutta vain hetkeksi.

”On vain ajan kysymys, milloin brittein taloustilanne saa Skotlannin ajamaan itsenäistymistä uudelleen. Se ei kuitenkaan ole pääasiallinen riski vielä tänä vuonna.”

Lue lisää: