Oppositiopuolueiden perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kansanedustajat kritisoivat vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan toimintaa Israelin ja Gazan rajalla. Israelin poliisi pidätti maanantaina Kontulan, joka oli pyrkinyt osana kansainvälistä aktivistiryhmää järjestämään mielenosoituksen alueella.

Kontula kritisoi Suomen asekauppaa Israelin kanssa. Hän kertoi halunneensa kiinnittää maailman huomion Gazan tilanteeseen.

”Anna Kontulan mielenilmaus Gazan rajalla oli vasemmistolaisen oppikirjan mukainen provokaatio”, kirjoittaa blogissaan perussuomalaisten Mika Niikko, joka on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Niikon mielestä Kontulan ja vasemmistoliiton ”vaatimus lopettaa asekauppa Israelin kanssa sekä purkaa Gazan rajalla oleva muuri on lyhytnäköinen”. Niikko puolustaa blogissaan Israelin kantaa taata kansalaistensa turvallisuus.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila kritisoi blogissaan, että Kontulan toiminta ”ei ole mitään rauhanomaista kansalaistoimintaa”.

”On kansainvälisen turvallisuusyhteistyön kannalta kestämätöntä, että yksittäinen suomalainen kansanedustaja käy ideologista taisteluaan pitkällisen ja vaikean konfliktin kustannuksella”, Junnila kirjoittaa.

”Kontulan kritisoimat asekaupat Israelin kanssa on päätetty nykyisen hallituksen toimesta, johon myös vasemmistoliitto kuuluu”, Junnila kirjoittaa.

Sekä Junnila, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah että kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman heittävät ilmoille kysymyksen, tukeeko Kontulan toiminta EU:n terroristilistalla olevan Hamasin tavoitteita.

”USA, Kanada, Egypti ja EU on luokitellut Hamasin terroristijärjestöksi. Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen. Sen tavoitteena on luoda Islamilainen valtio alueelle. Antaako Marinin hallitus ja Ulkoministeriö tukensa kansanedustaja Kontulan toimille?” kysyy Östman.

”Oletan, että vastaisuudessa myös Li Andersson joutuu median puoluejohtajatenteissä vastaamaan meikäläisen vakkarikysymykseen, pitääkö lakia totella vai ei. Gazassa valtaa pitää EU:n terroristilistalla oleva Hamas. Sitäkö vasemmistoliitto tukee tällä tempauksella?” Essayah tviittaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan vasemmistoliitto ei tue Hamasia vaan Gazan siviilejä.

Andersson sanoi jo eilen tiistaina, että Kontulan toiminta on linjassa puolueen arvojen kanssa.

”Rauhanomainen kansalaistoiminta ihmisoikeuksien puolesta on linjassa vasemmistoliiton arvojen kanssa. Israelin kanssa tehtävä asekauppa on asia, jota olemme kritisoineet pitkään, ja johon yritämme saada muutosta hallitusyhteistyön puitteissa”, Andersson linjasi.

LUE MYÖS: