Vesa Puttosen mukaan laitonta se ei ole: omistajaohjauksesta vastaava ministeri voi pitää valtion 100-prosenttisesti omistaman yhtiön yhtiökokouksen vaikka Audin takapenkillä ja päättää, mitä haluaa.

Ongelma on Puttosen mukaan siinä, että tällä tavoin yhtiöiden hallitusjäsenistä tehdään kynnysmattoja. Heidän työllään ei ole arvoa, ja se voi vaikeuttaa kyvykkäiden hallitusammattilaisten rekrytointia valtionyhtiöihin.

LUE MYÖS: Sdp otti Veikkauksen ja Postin – Näin puolueet jakoivat 99 paikkaa valtionyhtiöiden valvojina

”Viimeiset kaksi viikkoa ovat jo johtaneet siihen, että yksi jos toinenkin miettii jatkossa, kannattaako näihin hommiin ryhtyä”, Puttonen huomauttaa.

Puttonen itse ehti aikanaan olla kolme kuukautta VR:n hallituksen puheenjohtajana, kun silloisen liikenneministerin Leena Luhtasen (sd) hermo petti VR:n pörssilistautumisspekulaatioista, ja hän erotti silloisen hallituksen.

Puttonen ilmoitti tuolloin, että häntä on jatkossa turha pyytää valtionyhtiöihin.

Puttonen sanoo oppineensa sen, että valtionyhtiöstä voi tulla äkkilähtö, jos poliitikon etu sitä vaatii. Hänestä jokaisen on syytä ymmärtää tämä etukäteen. Silloin yhtiön työjärjestyksen sivuuttaminen ei tule yllätyksenä.

Erityisesti pääministeri Antti Rinteen (sd) puuttuminen Postin palkkauskiistaan hämmästyttää professoria.

LUE MYÖS: Ay-pomo Antti Rinteen väläytyksistä: Jos tämä on bisnestä, postipalvelu loppuu kokonaan

Ensiksi omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) jäädytti Postin kaavailemat palkanleikkaukset, sitten Rinne ehdotti kertakorvausta kompensaationa palkanleikkauksille.

Puttonen muistuttaa, että Rinne itse kehotti Sipilän hallitusta olemaan puuttumatta työmarkkinoihin, koska siitä ”syntyy vain sutta ja sekundaa”.

LUE MYÖS: Sirpa Paatero Ylellä: Postin ”ei ole mahdollista jatkaa niin kuin ennen” – ministeri pysyy erossa tes-neuvottelusta

Eri sidosryhmät oppivat Puttosen mukaan hyvin äkkiä käyttämään hyväkseen poliitikkojen tarvetta miellyttää suurta yleisöä ja alkavat käyttää valtaa sitä kautta. Hänestä tämä on riski yrityksille ja yhteiskunnalle.

Postin osalta Puttonen muistuttaa, että yhtiö kilpailee suurten kansainvälisten logistiikkayhtiöiden kanssa, ja vain nelisen prosenttia Postin toiminnasta koskee kilpailematonta jakelua.

Hänestä Postin liiketoiminnat pitäisi pilkkoa kahteen osaan, kuten itse asiassa Rinne ehdotti vuonna 2016 lehtihaastattelussa.

Voitontavoittelun osalta Puttonen sanoo, ettei osakeyhtiölaki määrittele kuinka paljon voittoa yhtiön pitää tuottaa.

Kilpailluilla markkinoilla valtionyhtiö ei kuitenkaan voi tehdä nollatulosta tai euron tulosta, koska silloin se on kilpailuhäirikkö, joka syö elintilan yksityisiltä toimijoilta, Puttonen muistuttaa.

LUE MYÖS: Liittopomo tyrmistyi: Mitä kansanedustaja sanoi Postin palkoista tv:ssä? – ”Tämä on ensimmäinen kerta kun kuulen tästä”