Teollisuusliitto ja Medialiitto ovat sopineet, että Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen piiriin siirtyneiden Postin pakettilajittelijoiden palkat säilyvät entisellään vuoteen 2022 asti.

”Tällä hetkellä kun tilanne on auki, me halusimme turvata siirtyneiden työntekijöiden aseman tässä murrostilanteessa”, kertoi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Jos myöhemmin todettaisiin, ettei työehtosopimuksen vaihtamiselle ole juridisia perusteita, ei nyt sovitulla pöytäkirjalla olisi Aallon mukaan merkitystä, vaan mentäisiin Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) sopimuksen mukaisesti.

Yhteensä noin 700 postilaista siirtyi Postin halusta Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin marraskuun alussa. Teollisuusliiton sopimus on ehdoiltaan PAU:n sopimusta heikompi.

PAU ja Palta ratkovat yhä Postin työriitaa, joka koskee alle 10 000 postilaisen työehtoja.

PAU on vaatinut, että 700 pakettilajittelijaa palautetaan PAU:n työehtosopimuksen piiriin, mutta Palta ei neuvottele asiasta, koska se kuuluu nyt Medialiitolle. Kyseisiä pakettilajittelijoita on ollut mukana Postin käynnissä olevassa lakossa, ja osapuolet ovat kiistelleet siitä, onko osallistuminen laitonta.

Postin palkoista alkanut kohu liittyi alkujaan juuri pakettilajittelijoihin, ja Postin palkanalennusaikeisiin puuttui aiemmin myös omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd), joka toivoi pakettilajittelijoiden osalta aikalisää. LUE LISÄÄ:

Posti on ilmoittanut olevansa valmis kompensoimaan siirtymäkauden ajan siirtyville työntekijöille heidän palkkaehtojensa pysymisen ennallaan.

"Nyt olemme neuvotelleet Medialiiton kanssa työehtosopimuksen osana olevan allekirjoituspöytäkirjan, jolla siirtyneiden 700 työntekijän palkkaehdot säilyvät", Aalto sanoo.

Sopimus on voimassa tammikuun loppuun asti 2022. Nyt sovitut ehdot eivät koske uusia palkattavia ihmisiä.

Medialiiton työmarkkinajohtajan Elina Nissin mukaan nyt sovittu työehtosopimuspöytäkirja tuo ansiotakuun siirtymäajalle, muun muassa lisiin liittyen. Samalla pöytäkirjassa sovittiin luottamusmiehestä.

Työehtosopimusneuvottelut edessä

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on protestoinut voimakkaasti siirtoa ja sen perusteita vastaan. PAU käy parhaillaan neuvotteluja omasta Postin työehtosopimuksesta.

Aalto muistuttaa, että Teollisuusliiton sopimuksen piiriin siirtyneet henkilöt ovat PAU:n jäseniä.

”Emme ajattele niin, että rupeaisimme kalastelemaan jäseniä”, Aalto sanoi.

Postin työriidan aikana yksi teema on ollut Teollisuusliiton jakelusopimuksen palkkojen kehnous.

Teollisuusliiton ja Medialiiton työehtosopimusneuvottelut ovat pian edessä, joko optiovuodesta tai uudesta työehtosopimuksesta. Keskustelua sopimuksen ehdoista on noussut.

"Tähän mennessä kauhean moni ei ole ollut kiinnostunut niistä ihmisistä, jotka tällä hetkellä työskentelevät tämän työehtosopimuksen piirissä", Aalto huomautti.

Päivitys 16.11. klo 8.51: Lisätty taustatietoa ja korostettu, että PAU ja Palta ratkovat edelleen Postin työriitaa. Kuten jutussa aiemminkin kerrottiin, nyt solmittu sopimus on tehty Medialiiton ja Teollisuusliiton välillä. Otsikkoon on nyt nostettu myös sopimusosapuolet sen lisäksi, että otsikossa mainittiin jo aiemmin, että kyse on vain pakettilajittelijoista.