Ilmatieteen laitos varoittaa, että keskiviikkoinen myrsky voi katkoa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja Suomessa.

”Keskiviikkona maan etelä- ja itäosassa esiintyy vaarallisen voimakkaita lounaistuulen puuskia, jotka puhaltavat yli 20 metriä sekunnissa. Muuallakin maassa puuskissa tuulee yleisesti yli 15 metriä sekunnissa”, Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan.

Meteorologi Matti Huutonen toteaa, että jo ensi yönä tuuli yltyy voimakkaaksi.

”Jaahas, varokartalle räpsähti jo ihan punaistakin väriä...Lounaistuuli on puuskissa vaarallisen voimakasta yöstä alkaen, 25 m/s”, Huutonen kirjoittaa X:ssä (entinen Twitter).

Hän on jakanut tekstinsä yhteyteen kuvan keskiviikon varoituskartasta.

Näin varaudut

”Voimakas tuuli kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja. Tilanteeseen kannattaa varautua esimerkiksi ottamalla irtaimistoa talteen pihalta”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Heikki Sinisalo tiedotteessa.

Pelastustoimi neuvoo varautumaan myrskyyn ja sen aiheuttamiin sähkökatkoihin myös lataamalla etukäteen matkapuhelimet ja vara-akut. Paristokäyttöinen radio toimii myös sähkökatkon aikana.

”Siirrä auto ja muu vastaava kalusto autotalliin sekä pois puiden läheisyydestä”, pelastustoimi ohjeistaa myös myrskyihin varautumisesta.

Lisäksi ovet ja ikkunat kannattaa sulkea, varsinkin kattoikkunat ja parvekelasit.

Lapissa lunta ja räntää

Ilmatieteen laitoksen mukaan jo tänään tiistaina Lapissa sataa runsaasti vettä, illalla myös lunta tai räntää. Etelänpuoleinen tuuli voimistuu suuressa osassa maata.

”Tiistain ja keskiviikon kokonaissademäärä yltää pohjoisessa laajalti 20–40 millimetriin, paikoin sataa enemmänkin. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila on etenkin keskiviikon vastaisena yönä nollan tuntumassa, ja siellä sateesta melko suuri osa voi tulla lumena ja räntänä”, Ilmatieteen laitos kertoo.

Maan etelä- ja keskiosassa sademäärät ovat vähäisempiä. Varsinais-Suomesta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi sataa 15–30 millimetriä vettä.

Jo keskiviikkoiltaan mennessä tuuli heikkenee koko maassa.

LUE MYÖS: