Hallituspuolueiden viestintä hallituksen päästökauppakompensaatiosta herättää ihmetystä.

Budjettiriihen jälkeen hallitus tiedotti, että nykymuotoinen päästökauppakompensaatio lakkaa voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti ja energiaintensiivisille yrityksille luodaan uusi määräaikainen sähköistämistuki.

Päästökauppakompensaatiolla on korvattu teollisuudelle päästökaupan nostamaa sähkön hintaa.

Nyt hämmennystä herättää vihreiden ja keskustan viestintä hallituksen päätöksestä. Lukuisat vihreät poliitikot iloitsevat Twitterissä päästökauppakompensaation lakkaamisesta.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kirjoittaa blogissaan reilusta muutoksesta, ”jonka myötä Suomeen synnytetään kestävällä tavalla työpaikkoja ja vähennetään samalla ilmastopäästöjä”.

”Luovumme myös ympäristölle haitallisesta ja kilpailua vääristävästä päästökauppakompensaatiosta ja korvaamme sen uudella tuella, joka kannustaa yrityksiä vähähiilisiin investointeihin”, Ohisalo kirjoittaa.

”Samaan aikaan tuemme teollisuuden sähköistymistä alentamalla sähköveron EU:n minimitasolle. Lisäksi päätimme tiukasta aikataulusta, jolla tuhlaavaan energiankäyttöön kannustava teollisuuden energiaverojen palautusjärjestelmä lakkautetaan. Energiaverojen palautusjärjestelmä on tukenut myös fossiilisen energian käyttöä, eikä tutkitusti ole lisännyt yritysten kilpailukykyä.”

Keskusta: Nimi vain muuttuu

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen puolestaan sanoo päästökauppakompensaation jatkuvan. Hän vastaa entiselle työministerille Jari Lindströmille (sin) Twitterissä.

”Päästökauppakompensaatio jatkuu teollisuuden sähköistämistukena. Ei huolta!” Pirkkalainen tviittaa.

Lindström ihmettelee, nimikö tässä vain muuttuu. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (keks) vastaa Lindströmille myöntävästi.

”Jep”, Lintilä tviittaa.

Viestien erot ovat herättäneet huomiota etenkin oppositiopuolue kokoomuksessa.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula hämmästelee erilaisia viestejä.

”Onko kenelläkään siellä hallituksessa mitään käryä, että mitä te olette ihan oikeasti siellä riihessä päättäneet?” hän tviittaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ympäristöpolitiikan asiantuntija Tuomas Kuoppala huomauttaa, että päästökaupan kompensaatiotuki olisi muuttunut jo muutenkin ehdolliseksi komission toimesta.

”En näe toistaiseksi siis mitään muuta eroa kuin uuden nimen”, Kuoppala tviittaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala pitää tilannetta erikoisena.

”Kieltämättä vaikuttaa siltä, että puolueet viestivät asioista nyt täysin omasta näkökulmastaan. Tämänkin päätöksen sisältö selvinnee aikanaan. Kuulostaa hyvin erikoiselta, että tuen nimi vain muuttuisi”, Multala tvittaa.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö niin ikään ihmettelee keskustan viestintää.

”Keskustalta outoa. Kaipa haluavat sanoa tukimäärän säilyvän. Sähköistymistuki on tukea teknologiaratkaisuihin fossiilisten käytön vähentämiseksi ja korvaamiseksi sähköllä. Päästöt alas. Päästökaupan kompensaatiotuki laskennallinen tuki päästöjen tason perusteella. Päästöt ylös”, Niinistö tviittaa.