Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan Postin työriidassa neuvotteluja käytiin tänään perjantaina oikein hyvässä hengessä. Ratkaisuja ei tänään kuitenkaan syntynyt, ja neuvottelut ovat päättyneet tältä päivältä.

Sovittelua jatketaan sunnuntaina klo 14.

Piekkala ei ottanut kantaa kuinka lähellä sovintoesityksen tekemistä ollaan.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kuvasi päivän keskustelujen menneen rakentavassa hengessä.

"Ainakin itselle tuli semmoinen tunne, että kyllä tässä ihan vakavissa mielin yritetään asioita ratkaista", Aarto sanoi.

Aarto kuitenkin totesi töitä olevan paljon tehtävänä.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtajan Heidi Nieminen kuvasi myös keskustelujen edenneen hyvässä hengessä.

"Olen tyytyväinen, ihan hyvin päästiin eteenpäin", Nieminen sanoi neuvottelujen jälkeen.

Esillä on ollut rakentaa sopua nykyisen työehtosopimuksen pohjalta. Niemisen mukaan tällainen pohja on ollut keskusteluissa, mutta tarkemmin hän ei keskustelujen sisältöä avannut.

"On tärkeätä antaa neuvotteluille tässä kohtaa rauha", Nieminen sanoi.

Yksi merkittävä askel

Palta toivoo tiedotteessa tilanteeseen mahdollisimman pikaista ratkaisua.

Tilanteen edistämiseksi Palta kertoi tänään sovittelussa olevansa valmis hakemaan ratkaisua myös nykyisen työehtosopimuksen pohjalta. Alun perin työnantajapuoli oli esittänyt neuvottelujen pohjaksi nykyisen työehtosopimuksen määräysten korvaamista soveltuvin osin jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä.

”Tavoittelemme edelleen kestävää ratkaisua Postin haasteisiin. Olemme valmiita etsimään ratkaisua nykyisen työehtosopimuksen pohjalta siten, että nykyiset palkat ja palkkarakenne säilyvät, Aarto sanoo tiedotteessa.

Tänään selvisi, että osapuolilla on mahdollisuus edetä neuvotteluissa Paltan esittämän ehdotuksen pohjalta.

”Toivomme, että sovittelu jatkuu edelleen rakentavana ja että uusi lähestymistapamme edistää ratkaisun syntymistä. Asioita on edelleen paljon pöydällä ja töitä tehtävänä, mutta selvää on, että molemmat osapuolet hakevat ratkaisua tilanteeseen tosissaan.”

Paltan mukaan paperipostin määrä vähenee Suomessa Euroopan ennätysvauhtia. Kirjemäärien voimakasta laskua ei voi pysäyttää, vaan Postin toimintaa ja työehtoja on pystyttävä sopeuttamaan muutokseen. Palta muistuttaa, että ainoastaan kannattava yhtiö voi työllistää ja luoda myös uusia työpaikkoja.

PAU:n Nieminen puolestaan paljasti torstaina Ylen A-Talkissa, mikä oli se torstain neuvottelujen askel, josta hän oli maininnut aiemmin. Kyse oli juuri siitä, että Palta suostuu nyt neuvottelemaan nykyisen työehtosopimuksen pohjalta. Aluksi Nieminen kieltäytyi kertomasta, mitä askel piti sisällään, mutta paljasti asian, kun Aarto oli tuonut sen ensin lähetyksessä esiin.