Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r) pitää sosiaali- ja terveysuudistusta eli sotea toisena kuluvan vaalikauden tärkeimmistä lakihankkeista. Blomqvist istuu sote-ministerityöryhmässä.

”Sote on vienyt aika paljon aikaa kaikilta, jotka ovat mukana sote-ministerityöryhmässä. Siinä on edelleen paljon asioita avoimina, mutta on myös päästy eteenpäin monessa keskeisessä asiassa. Uudenmaan erillisratkaisu oli yksi tärkeä pala palapelissä”, Blomqvist sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

”Sotessa täytyy nyt vain onnistua. Tämä on aika kestämätön tilanne kunnissa. Kaikki tietävät, että tarvitaan uudistus, jotta ihmiset pääsisivät hoitoon ajoissa ja myös yhdenvertaisesti. Nyt se ei toteudu Suomessa.”

Miten ministeri Blomqvist kuvailee itseään ja keitä poliitikkoja hän arvostaa? Katso videolta (juttu jatkuu alla):

Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin on perusoikeus, joka julkisen vallan on turvattava yhdenvertaisesti.

Sanna Marinin (sd) hallituksen malli on Blomqvistin mukaan paljon yksinkertaisempi kuin Juha Sipilän (kesk) hallituksen yrittämä sote-uudistus, mutta kokonaisuus on silti iso.

”Olemme sopineet niin, että mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu”, Blomqvist sanoo ja ennakoi, että uudistus tuodaan eduskuntaan, kun se on valmis.

Mihin mennessä sote pitää tuoda eduskuntaan, että se ehditään käsitellä?

”Ehkä viisastuneena viime hallituksen aikatauluongelmista, emme ole sanoneet julkisuuteen mitään tarkkaa päivämäärää. On tärkeää, että eduskunnalla on tarpeeksi aikaa [käsitellä lakipaketti]. Kyllä se varmaan nyt kuitenkin tämän kauden alkupuolella pitää antaa. Ei voida odottaa.”

Sote täytyisi Blomqvistin mukaan saada tuotua eduskuntaan ”selkeästi alkupuoliskolla” hallituskautta.

Uuden Suomen 200 kansanedustajaa -sarjan haastattelussa Blomqvist puhuu paljon toisesta hänelle tärkeästä lakihankkeesta, perhevapaauudistuksesta. Hän paljastaa myös, mikä omalla uralla on jäänyt kaivelemaan. Lue laajempi haastattelu tästä: Ministeri Thomas Blomqvist löytää itsestään poliitikolle yllättävän heikkouden – ja linjaa, että perhevapaauudistus saa maksaa: ”Kattoa ei ole euroissa määritelty”