”Joukko opiskelijoita on vallannut päärakennuksemme.”

Näin kertoi Helsingin yliopisto tiistaina. Orpon hallituksen budjettiriihen käynnistyessä opiskelijat valtasivat Helsingin yliopiston päärakennuksen ilmaistakseen huoltaan hallituksen suunnitelmista heikentää opiskelijoiden toimeentuloa, yliopiston ylioppilaskunta kertoo tiedotteessaan.

Ylioppilaskunnan mukaan opiskelijat ovat järjestäneet tempauksen itsenäisesti, eikä ylioppilaskunta ole osallistunut siihen.

Samaan aikaan Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL järjestää erillistä tempausta Mariankadulla.

”Tuomitsemme hallituksen suunnittelemat heikennykset opiskelijoiden toimeentuloon. Jo nyt matalaan toimeentulotasoon kohdistuvat leikkaukset edesauttavat opiskelijoiden mielenterveyskriisin syventymistä ja heikentävät koko Suomen osaajatasoa”, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta toteaa.

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom on tavannut mielenosoittajia.

”Tuemme opiskelijoita heidän vaatimuksissaan hallituksen säästötoimia vastaan”, Lindblom sanoi.

”Vaikuttaa ristiriitaiselta, että hallitus aikoo heikentää opiskelijoiden tukea samaan aikaan, kun se aikoo tiukentaa yliopistojen rahoitusmallia, jotta opiskeluajat lyhenisivät. Myös asumistuen leikkaus kohdistuu kipeimmin Helsingissä opiskeleviin, koska asuminen on täällä muuta maata kalliimpaa.”

Myös yliopiston vararehtori Hanna Snellman, hallintojohtaja Esa Hämäläinen ja kansleri Kaarle Hämeri antavat viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) tukensa opiskelijoiden huolelle.

”Heikennyksiä opiskelijoiden toimeentuloon ei tule tehdä. Päinvastoin, opiskelijat tarvitsevat kunnollisen tuen ja mahdollisuudet täysipäiväiseen opiskeluun. Kannan myös huolta opiskelijoiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista”, kansleri Hämeri kommentoi.

LUE MYÖS: