Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoo, että sitovan hoitajamitoituksen osalta hallitusohjelman kirjaus pitää. Uusi Suomi kysyi asiaa Kulmunilta hänen linjapuhetilaisuutensa yhteydessä.

Hämmennystä ja jopa suuttumusta herätti eilen keskiviikkona pääministeri Antti Rinteen (sd) lausunto siitä, että rahat eivät riitä 4000 hoitajan ja lääkärin palkkaamiseen. On arvioitu, että 0,7:n hoitajamitoitus edellyttäisi 4000 hoitajan palkkaamista.

LUE MYÖS: Tehy-pomolta heti purkaus Antti Rinteen hoitajaselityksestä: "En vain jaksa kuin ihmetellä – Nyt on pääministerillä arvovalintojen paikka”

Oli kuitenkin epäselvää, puhuiko Rinne varsinaisesti hoitajamitoituksesta vai hoitotakuusta. Oppoisitiossa kuitenkin tulkittiin kautta linjan, että Rinteen lausunnon perusteella sitova 0,7:n hoitajamitoitus ei toteudu tällä hallituskaudella.

”Hallitusohjelmassa lukee, että Suomeen tulee lakiin säädettävä hoitajamitoitus, 0,7, ja sen puolesta keskusta tekee työtä ja hallitusohjelmaa me noudatetaan siltä osin. Se, mitä hallitusohjelmaan on hoitajamitoituksen osalta kirjattu, se totta kai pitää”, Kulmuni sanoo.

Kulmuni totesi myös, että Rinteen mainitsema luku 4000 liittyy myös hoitotakuuseen.

”Se liittyy sitten myös hoitotakuuseen. Me tietenkin odotamme, että [perhe- ja peruspalveluministeri Krista] Kiuru tuo niitä esityksiä, mitä hallitusohjelmaan on kirjattu.”

LUE MYÖS: Katri Kulmuni: ”Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu. Tämä on keskustan linja”

Hallitusohjelman kirjaus hoitajamitoituksesta kuuluu näin:

”Säädetään hoivahenkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Mitoituksen toteutuksessa otetaan huomioon aina ensisijaisesti hoitoisuus. Selkeytetään henkilöstön työnjakoa muun muassa tukipalveluiden osalta. Henkilöstömäärän lisäys toteutetaan asteittain käynnistämällä tavoitteellinen kehittämisohjelma, jolla rahoitetaan polkua kohti uskottavaa ja vanhusten riittävän hoivan turvaavaa mitoitusta.”

Hallitus antaa esityksen asiasta syksyn aikana. Mukaan on kuitenkin tulossa siirtymäaika. Sen pituutta ei kukaan vielä tiedä.

LUE MYÖS: Näin uusi ministeri Krista Kiuru sanoi vasta 1.2.2019 – Kansanedustaja: ”Nyt on näytön paikka, hoitajamitoitus heti”